woensdag 26 februari 2020

Smeltend IJs van Arnaldur Indridason

Korte inhoud:
Op de gletsjer Langjökull wordt een lichaam gevonden, vastgevroren in het ijs. Het blijkt te gaan om een ondernemer die al dertig jaar wordt vermist. Een uitgebreid onderzoek leverde toentertijd niets op; er waren meerdere verdachten in beeld maar er kon niets bewezen worden. De politie vraagt hulp aan de gepensioneerde politieman Konráð, die de verdwijning destijds onderzocht. De zaak heeft hem nooit losgelaten, en wanneer er een vrouw zich met nieuwe informatie bij hem meldt komt er plots weer beweging in het onderzoek.

Mening:
Als je houdt van die heerlijke trage Scandinavische verhalen waarin het meer gaat om de totale context en de setting van het verhaal dan de moord(en), dan kun je de boeken van Indridason niet laten liggen.

Smeltend IJs is het nieuwste boek van Indridason en onderdeel van een serie over de gepensioneerde rechercheur Konrád. Hij rouwt om zijn overleden vrouw en als een lijk gevonden wordt in een smeltende gletsjer, brengt een oude zaak hem terug naar het verleden. De vondst van het lijk is het begin van een reeks van (soms heel kleine, bijna onbeduidend lijkende) ontwikkelingen die Konrád weer tot actie laten overgaan.

Zo kruist een door een ongeval overleden kind de ontwikkelingen rondom het lijk in de gletsjer. Ook Konráds persoonlijke verleden krijgt een plek in de verhaallijnen.

De boeken van Indridason zijn eigenlijk nauwelijks echt spannend te noemen. Wel zijn ze intrigerend en meeslepend. Alsof je op een kabelend beekje wordt meegenomen om uiteindelijk in een heuse pittig stromende rivier terecht te komen.

De sfeer van de verhaallijnen (af en toe ontroerend mooi hoe de rouw om het verlies van zijn vrouw wordt beschreven) , de mooie opbouw en uitwerking van het plot en de levens echte personages zijn fascinerend. Deze kenmerken maken ook deze Scandinavische thriller de moeite waard.

Verwacht geen bloederige taferelen, geen Wild West, geen seriemoordenaars. Reken wel op mooie verhaallijnen waarin ieder personage, iedere gebeurtenis ter plekke of pas aan het eind betekenis krijgt. Indridason is een meesterlijk verteller en zijn verhalen kloppen gewoon!


Voor mij was het genieten. 4 sterren
Annemarie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...