woensdag 16 december 2020

Voorbij het Wederwoud van Valentijn Ringelberg


 Wat is Voorbij het Wederwoud een aangrijpend begin van een nieuwe young adult fantasy reeks. Het is het dromerige eerste deel in de serie rond de Raad van Vha 'Rymn'.

In Voorbij het Wederwoud zorgt de verbeelding, emotie en de betoverende schrijfstijl dat het fantasierijke verhaal binnenkomt, maar nooit echt angstaanjagend wordt. 

Het boek heeft een prachtige sprookjesachtige cover en het verhaal zelf is aangevuld met illustraties en bijpassende landkaarten. De uitgeverij Hamley Books staat erom bekend om altijd zorg te besteden aan hun uitgaven en dit is zonder twijfel een pareltje. 

Phaun, een Elfyn, zorgt dag in dag uit voor haar zieke zus Céli.  Ze heeft hun hutje niet meer verlaten sinds haar oudere bloedverwant het slachtoffer werd van een geheimzinnige ziekte en heeft zelf nog amper een leven. 

Eigenlijk wil zij, net als de andere dorpsbewoners, ook haar dromen volgen, maar nu komt Céli op de eerste plaats. Wanneer Phaun met Araan, haar jeugdvriend, onverwacht even ontsnapt uit haar droeve bestaan, is dit voor haar een heel zeldzaam moment. Tijd voor zichzelf nemen kan immers enkel als de heler zich even over Céli ontfermt, maar het lijkt wel of deze dag hiervoor voorbestemd was. 

Groot is Phaun haar verbazing wanneer ze tijdens deze uitstap, ontdekt hoe de Raad, hun beschermer, met haar macht omgaat.


 Noova, de vrouw van haar zus, kon de pijn van de ziekte van haar partner niet aan en ging hun samenleving verdedigen in het vredesleger . Als Kapitein van de Compagnie heeft ze voor hun volk gestreden, maar nu is het voor haar tijd om de plaats van Phaun in te nemen en er te zijn voor haar geliefde. Ze heeft voor Phaun een sprankeltje hoop, maar dat betekent dat ze alles moet achterlaten en het mysterieuze Wederwoud moet intrekken. 


Tijdens de gevaarlijke reis komt het zorgzame, maar ook vastbesloten meisje in contact met wonderlijke en angstaanjagende schepsels. Haar tocht levert nieuwe vriendschappen op, maar brengt ook wanhoop, angst en verdriet. 


Valentijn Ringelberg heeft een prachtig young adult debuut geschreven waarbij zijn idyllische wereld verandert in een nachtmerrie. Toch is dit eerste deel uit een nieuwe serie , ondanks de heftige scènes , een wondermooie trip naar een plaats die één is met de natuur.

 

Valentijn Ringelberg ontvouwt eerst rustig zijn wereld waarna hij me trakteert op extra spanning en drama. Hoewel de gebeurtenissen op zich gruwelijk zijn in Voorbij het Wederwoud is dit verhaal eerder een duister sprookje doordat de schrijfstijl feeëriek en magisch is. Van elke bladzijde spat duidelijk de liefde voor verhalen af. 


Voorbij het Wederwoud veroverde mijn hart en dat is niet om de groene, maar donkere wereld , die overigens erg beeldend voorgesteld is, maar het is vooral de beleving van Phaun die door merg en been gaat. 


Enkele bondgenoten of vijanden van Phaun had ik graag nog beter leren kennen, maar net doordat zij alles deelt zoals zij het ervaart, maakt dat ik een connectie voel met haar. Dit eerste boek in de nieuwe fantasy serie gaat over de ongelooflijke verbinding in een familie, vertrouwen en liefde. Al deze schakels hebben een zware prijs in Voorbij het Wederwoud. 

Ik wil de auteur bedanken om in zijn verhaal, dat vol verbeelding zit, ook realistische onderwerpen te verweven wat het verhaal doet sprankelen. 

Misschien is het door mijn eigen recente ervaring met  verlies, maar dit verhaal raakt me en herinnert me aan de onmacht die ik voel. Naast het verdriet is er in dit verhaal ook plaats voor hoop en ik kan, na de meedogenloze cliffhanger, niet wachten om verder te verdwalen op deze bijzondere plaatsen. 


Voorbij het Wederwoud is een knap debuut in een verbazingwekkend universum dat niet alleen young adult lezers kan bekoren. 

4 sterren

Recensent : Fany 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...