donderdag 19 mei 2016

Broer van Esther Gerritsen


Marcus ,de broer van Olivia , belt in paniek op met de mededeling dat hij misschien zijn been gaat verliezen.Hoewel ze jaren geen contact hadden ,loopt Olivia aangedaan weg van een belangrijke vergadering en beslist  haar plicht te vervullen.. Olivia voelt zich machteloos en besluit haar broer te helpen of is het andersom? Olivia denkt dat haar broer voor de familie en haar een lastpost gaat zijn ,maar zet toch door want Marcus heeft haar nodig.. Olivia, de gehaaide directeur van een serviesbedrijf ,denkt namelijk te weten en te voelen wat anderen denken of doen. Of dit een interpretatie of juist idee is,kom je te weten tijdens het lezen van dit verhaal.

Uiteindelijk wordt het verdwenen been een reddingsboei. Marcus mag zijn been kwijt zijn, maar zijn levenslust raakt iedereen en de emoties komen los. Alleen Olivia blijft  op het eerste gezicht kil en onbewogen doorgaan. Hoewel? " Zien de anderen haar ook als de harde,ambitieuze directeur die een verloren glorie wil herstellen "? Loslaten,doorgaan en liefhebben zijn de thema's die in dit kleinood aan bod komen..Wat nog nadrukkelijker aanwezig is , is het omgaan met gevoelens. Dit zie je  duidelijk als Marcus in huis komt en onverwachte bondgenoten vind in Olivia's gezin..Olivia voelt zich buitenspel gezet ,ongewild verdrietig door de amputatie en radeloos door de gebeurtenissen thuis en op haar werk.

Esther Gerritsen schreef dit boek als Boekenweekgeschenk en  het raakt  stilaan je gevoelige snaar.... De ontwrichtende gezinsverhoudingen en de relaties onderling worden mooi weergegeven in pakkende dialogen. .Wat wel wat onrealistisch overkomt is het einde...Natuurlijk moest het verhaal in ongeveer 96  pagina's gegoten worden wat de schrijfster haar vertelkunst beknotte maar het plot had anders kunnen zijn.. Broer is een fijn geschreven verhaal maar het einde lijkt wel uit een Amerikaanse film te komen. Meer verklap ik niet ...Wil je ontdekken waarom het einde anders mocht,lees dan het verhaal en misschien oordeel jij wel anders. 


*** 
Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...