zondag 29 mei 2016

Zweedse laarzen van Henning Mankell

Het boek beschrijft het afgelopen jaar van hoofdpersoon Fredrik Welin. Het verhaal start met het opbranden van zijn huis. Het huis waar zijn voorouders ook altijd gewoond hebben. 
Op het tijdstip van de brand ligt hij net te slapen, maar gelukkig wordt hij tijdig wakker en kan nog net op tijd ontsnappen. Het enige wat hij nog snel mee kan nemen is een paar laarzen tenminste dat lijkt zo, maar later blijkt dat het twee halve paren zijn, namelijk twee linker laarzen. Hij snapt dan ook waarom de ene laars zo moeizaam aanging. 

Die laarzen vormen één van de rode draden in het boek. Als hij nieuwe wil kopen blijkt dit namelijk niet zo makkelijk te zijn als het in eerste instantie lijkt.
Enkele andere rode draden zijn: Het leven van zijn grootouders. Zijn liefde voor vrouwen, waaraan hij zich nooit lang kon binden. Zijn dochter, van wiens bestaan hij pas enkele jaren weet heeft. Het leven in het Scherengebied en natuurlijk de oorzaak van de brand.

Het boek is eigenlijk een terugblik op het leven van een man die zich ouder begint te voelen en die aanvoelt dat hij geen tientallen jaren meer te gaan heeft. Het is ook het laatste boek wat Henning Mankell voor zijn dood in oktober 2015 schreef. 

Zweeds laarzen is een vervolg op Italiaanse schoenen, maar is wel zelfstandig te lezen.
Het boek leest heerlijk weg. Mankell was ook in dit boek weer een meester in het beschrijven van de omgeving waarin het boek zich afspeelt. De personages komen in je hoofd tot leven en zijn uitermate goed beschreven.
Nu en dan worden de herhalingen van de thema's wel eens wat saaier, maar gelijk daarna boeit het weer helemaal.
Ondanks dat het een roman is zit er toch spanning in. Hoe ontstond de brand?
Een goed geschreven boek. Een mooie afsluiter van het oeuvre van Henning Mankell.

Het boek is een echte aanrader en krijgt van mij 4 sterren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...