zondag 8 mei 2016

De Kolibrie van Kati Hiekkapelto

Cover

Een hele mooie en mysterieuze cover. Mooie en aantrekkelijke kleuren. Er ligt een vrouw op de grond, uitgestrekt en eenzaam in een verlaten landschap. De horizon kleurt oranje en blauw, slecht weer op komst? De titel groot en wit, met kale takken erin verwerkt. Leuk gedaan. Naam van de schrijfster in metallic blauw. Past er goed bij. Bovenaan de cover staat: De Finse Queen of crime. Benieuwd of dit zo is!


Kati Hiekkapelto is opgeleid tot remedial teacher en heeft lesgegeven aan immigranten. Daarnaast speelt ze in een punk bandje genaamd Parrakas Nainen (Vrouw met baard). De kolibrie is haar debuut en het eerste deel met Anna Fekete in de hoofdrol.

Anna Fekete speelt de hoofdrol in De kolibrie. Anna is op jonge leeftijd vanuit voormalig JoegoslaviĆ« naar Finland verhuisd. Als ze aan de slag gaat bij de politie op de afdeling Geweldsmisdrijven krijgt ze met een partner van doen die niks van haar moet hebben. Esko is een echte Fin en moet niks hebben van die allochtonen, dat zijn alleen maar criminelen. Hij negeert haar of kleineert haar door te vragen of ze alles wel begrijpt wat hij zegt. Ondertussen krijgen ze, op de eerste werkdag van Anna, een gewelddadige moord om op te lossen. Een voorbijganger heeft op een hardlooppad een dode vrouw gevonden, haar hoofd weggeblazen door een hagelschot. Daarnaast worden ze geconfronteerd met een zaak over eerwraak. Een allochtoon meisje heeft ’s nachts het alarmnummer gebeld en om hulp gevraagd. Als er onderzoek naar wordt gedaan beweerd de hele familie dat er niks aan de hand is. Anna kan de zaak echter niet loslaten en besluit het gezin in de gaten te houden.

Anna is een leuk hoofdpersonage, immigrante en jonge vrouw, op zoek naar de zin van het leven. Er is voor haar denk ik een goede rol weggelegd in een serie. Er zit ruim voldoende potentie in Anna om zich nog veel verder te kunnen ontwikkelen als politie agente maar ook zeker als jonge vrouw. Binnen het team zit ook nog veel groei mogelijkheden en ik vind de diversiteit die nu in het team aanwezig zijn erg goed. Sari is een gelukkig getrouwde vrouw met 2 kindjes, Rauno een niet zo gelukkig getrouwde man met 2 kindjes en Esko een norse oude zuiplap die niks van  'die nieuwe' moet hebben. Ik ben erg benieuwd hoe iedereen zich binnen dit team verder gaat ontwikkelen.

De beschrijvingen van het Finse landschap en de cultuur binnen Finland is erg goed beschreven. Een treffende, mooie beschrijving direct aan het begin van het boek:

Het was stil in het bos, dat als een groepje wilgen langs de rand van het zaagselpad begon. De schaduwen van de takken versmolten met de invallende schemering. De lichtgekleurde sportschoenen kwamen met een gedempte bons neer op het door zaagmeel gevormde hardlooptraject.

Je waant je direct in het bos en bedenkt wat er in dat bos staat te gebeuren.

Ook de verwerking van een wereldwijd probleem omtrent racisme en eerwraak wordt treffend in het boek beschreven. Er zijn delen in het boek verwerkt die geschreven zijn door het meisje Bihar. Zij heeft ’s nachts de politie gebeld om hulp. Het boek begint met een stuk van haar verhaal:

Die nacht trad Klaas Vaak op als handlanger van de Gestapo. Toen hij brrm brrm op weg ging om z’n ronde te doen, stopte hij de blauwe plunje in de was en trok ’n lange leren jas en glimmende laarzen aan; hij smeet me in de auto en bracht me weg. Zijn riem had zo’n snel openende gesp. Je raadt nooit waarom..

Het boek begint gelijk al goed met de moord op de hardloopster en het verhaal van Bihar. Het verhaal is onderhoudend en redelijk spannend opgebouwd. Naarmate het einde nadert wordt het steeds spannender met een verrassende ontknoping in beide verhaallijnen. Het boek is niet nagelbijtend spannend, maar zorgt er wel voor dat het de aandacht vasthoudt en dat je wil weten hoe het afloopt. De betekenis van de titel blijft heel lang een raadsel, maar wordt uiteindelijk toch duidelijk. Goed gevonden.


Kati heeft een onderhoudende en prettige schrijfstijl. Vlot en goed leesbaar. Behalve die Finse namen, straat/plaatsnamen en bepaalde Finse uitspraken die in het boek verwerkt zijn. Nog moeilijker uit te spreken dan de namen in Noorwegen of Zweden! Een verrassend en goed debuut. Een goed begin van een nieuwe serie die ik zeker ga volgen. Ik ben benieuwd naar het volgende deel met Anna in de hoofdrol!


Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4  
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4


Hiermee behaalt Kati net aan 4 mooie sterren voor De kolibrie.

Amanda

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...