vrijdag 22 april 2022

Breng me thuis van Nando Boers


 


Een meeslepende roadtrip door de Australische bush en het leven

 

Mom, Dad en Bruce zijn de drie perspectieven van waaruit we naar de gebeurtenissen in deze literaire roman kijken. Het verhaal bestaat uit verschillende verhaallijnen en stilaan vloeien ze samen.

 

Nando Boers, die sportjournalist is, heeft in dit boek zijn eigen ervaringen mee als inspiratie gebruikt. Op zijn 12de emigreerde hij immers met zijn ouders, broer en zus naar Australië.

 

Mom en Dad werden verliefd in de vorige eeuw maar vinden in Nederland niet hun bestemming. Ze besluiten om te emigreren naar Down Under. Mom lijkt nergens houvast of een thuis te vinden en samen vlucht het koppel naar Australië.

 

Op de boot blijkt al dat een nieuw begin niet altijd gemakkelijk is want Mom vindt de gesprekken hier saai. Eenmaal in hun verblijfplaats aangekomen zoekt Dad aansluiting bij iedereen maar de zwangere Mom lijkt niet te aarden. Ze is doodsbang voor de gevaarlijke bosbranden, kan niet wennen aan het leven hier en maakt niet echt vrienden. Jarenlang werkt ze in de kwekerij en is Lizzy haar zielsverwant maar zelfs deze kan haar niet tegenhouden. Ontheemd, vol heimwee en bang voor wat ze zichzelf anders, gaat aandoen vertrekt ze. Op zijn zestiende verlaat ze haar zoon (Bruce) en haar man. Ze gaat op zoek naar antwoorden maar komt later in hetzelfde patroon terecht.

 

Jaren later stapt Bruce samen bij Dad in de auto. Dad doet erg geheimzinnig over hun doel maar onderweg leert Bruce heel wat meer over zijn moeder, zichzelf, het huwelijk en de geschiedenis van zijn ouders en familie.

 

‘Breng me thuis’ is een prachtige literaire roman en reisverhaal in één. De sfeer van het land en de gevoelens van wanhoop, angst en machteloosheid zijn prachtig beschreven door Nando Boers.

 

Dit boek laat zien hoe emigreren van een droom in een nachtmerrie verandert. Het toont ook hoe verschillend karakters zijn en het geeft aan hoe complex relaties en je mentale gezondheid kan zijn.

 

De personages zoeken ieder op zich naar antwoorden en een nieuw begin maar de werkelijkheid is niet altijd rooskleurig.

 

‘Breng me thuis’ gaat over je ergens settelen met je hart en ziel, je roots en je eigen identiteit. Hiernaast is het een boeiende weergave van hoe het bijzondere leven in Australië verloopt en het brengt tijdens de roadtrip enkele grote vragen ter sprake.

 

4 Inktpotjes

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...