maandag 11 april 2022

Stormval van Tove Alsterdal

 


 


Wat een pakkende Scandinavische thriller!

Tove Alsterdal was voor mij nog een illustere onbekende.

'Stormval' is mijn eerste kennismaking met deze auteur.

 

Olof Hagström komt na een vlucht van 20 jaar terug in zijn geboortedorp. Tijdens zijn jeugd werd hij verdacht van de moord op Lina. Deze afgrijselijke zaak heeft alles in dit dorpje voor altijd veranderd.

 

Als hij zijn vader dood aantreft wil hij opnieuw verdwijnen maar dit is het begin van een nieuwe heksenjacht. De rechercheurs van de afdeling Ernstige delicten en de inwoners zien in hem weer de perfecte verdachte en zijn noodlot lijkt onafwendbaar.

 

Politierechercheur Eira Sjödin herkent Olof nog van vroeger. Wanneer er ook nog een mediastorm losbarst rondom de case besluit ze om haar demente moeder mee in te schakelen om de moord op zijn vader Sven Hagström op te lossen. Zij weet immers heel veel van vroeger en kan mee helpen de juiste puzzelstukjes samen te brengen.

 

Is Olof op veertien jaar leeftijd echt degene geweest die zoals hij beweerde Lina Stavred vermoordde of was hij een voor de hand liggende dader en is iemand anders verantwoordelijk? Eira was nog maar negen toen dit misdrijf van hun dorp een plaats maakte waar angst en haat ging overheersen en het zwijgen normaal werd.

 

'Stormval' is een zoektocht naar geheimen uit het verleden en deze langzame thriller raakt me onmiddellijk. De auteur geeft de setting prachtig weer en portretteert zijn personages meesterlijk. Deze thriller is een zoektocht naar antwoorden over toen en nu, het verhaal gaat niet alleen over moord maar vooral over schuld en vooroordelen.

 

De situatie is zo realistisch beschreven dat het echt gebeurd kan zijn. In het nawoord van Tove Alsterdal wordt duidelijk dat deze thriller inderdaad op elementen uit echte zaken gebaseerd is en dan begrijp ik perfect waarom het verhaal door merg en been gaat en zo echt aanvoelt. Wat een prestatie van deze auteur is om dergelijke feiten zo raak en met gevoel te verweven in een bijzondere thriller.

 

Het is de magnifieke combi van een onverwacht plot met menselijke karakters in het heden en verleden die me naar de strot grijpen.

Nagelbijtend spannend in de zin van bommen en granaten is 'Stormval' niet, maar door de meeslepende manier van schrijven en de details en diverse plottwists is dit een echte Zweedse ontdekking.

 

Om het verhaal te ontvouwen maakt de auteur gebruik van wondermooie zinnen en veel details waardoor het nog meer binnenkomt. Wat mij bijblijft, is vooral hoe een dorpsgemeenschap reageert en hoe je verleden je blijft achtervolgen. 'Stormval' laat ook zien hoe waarheid en leugens een eigen leven gaan leiden.

 

Tove Alsterdal is een naam om niet meer te vergeten.

 

Gelukkig is het einde veelbelovend naar nieuwe delen. Ik kan alleen maar hopen om nog meer boeken rond deze personages te mogen verslinden.

 

4,5 inktpotjes

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...