woensdag 12 augustus 2015

Boek Mark Haddon verboden op Amerikaanse school

De schrijver van The Curious Incident of the Dog in the Night-Time heeft verbaasd gereageerd op een Amerikaanse school die besloten heeft het boek van de leeslijst af te halen. Ouders vonden dat er te veel gevloekt werd in het boek.
"Ik vind het zowel verbazingwekkend als fascinerend dat sommige lezers geen enkele problemen hebben met de inhoud van boeken, maar wel kunnen vallen over de taal die er in wordt gebruikt", aldus Mark Haddon in een reactie tegen The Guardian.
Een middelbare school in Florida heeft besloten de bestseller van de lijst te verwijderen, nadat ouders klaagden over het gevloek dat vele malen voorbij komt in het boek. "Kinderen zouden dat soort dingen niet moeten hoeven lezen. Als een gelovige en als vrouw, ben ik beledigd door de woorden in dit boek."
Christopher is 15 en heeft het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde maar weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Christopher is in zijn eentje nog nooit verder geweest dan het einde van de straat. Maar waneer blijkt dat de hond van de buurvrouw is vermoord, gaat hij op onderzoek uit. Hij begint aan een indrukwekkende reis die zijn veilige bestaan volledig overhoop gooit.
Volgens Haddon is het ironisch dat het boek uit de lijst is gehaald. "Het boek bevat niet alleen scheldwoorden, maar gaat er ook heel erg over."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...