vrijdag 26 januari 2018

Donny-Brook van Frank Bill

Titel: Donny-Brook
Auteur: Frank Bill
Uitgeverij: Karakter
Publicatiejaar: 2017

Samenvatting
Donnybrook is een mengeling van pure adrenaline, rauwe humor en het over the top geweld van Quentin Tarantino en de hick fiction van Cormac McCarthy en Donald Ray Pollock.

Voor Jarhead Johnny Earl is er nog maar één mogelijkheid om eten te kopen voor zijn gezin en dat is de Donnybrook in Orange County winnen.
Elk jaar in augustus komen daar de meest doorgewinterde bare-knuckle-vechters bij elkaar voor dit toernooi. Onder toeziend oog van een enthousiaste menigte vol drugs, drank, weddenschappen en hamburgers, gaan twintig mannen elkaar te lijf tot er nog maar één overeind staat. De overblijver wint de ongelofelijke prijs van honderdduizend dollar.
Jarhead staat bekend als de meest taaie bokser uit Kentucky en is ervan overtuigd dat de Donnybrook zijn weg naar een beter leven en een ontsnapping aan als zijn problemen is.
Maar er zijn meer die azen op de Donnybrook. Chainsaw Angus - een gepensioneerde vechter die de klappen in zijn gezicht zat is - en zijn losbandige zus Liz koken methamfetamine in een verscholen hut, diep in de bossen. De Donnybrook is voor hun een uitgelezen kans om veel klanten in een keer te bereiken en een fortuin te verdienen. Het gaat om zoveel geld dat Liz zich afvraagt of ze dat wel met haar broer wil delen en of ze er niet beter zelf met het geld vandoor kan gaan.

Frank Bill schetst met scherpe pen een wereld die stevig verankerd is in de realiteit, maar tegelijkertijd niet onderdoet voor spectaculaire Hollywoodfilms. Het is dan ook geen verrassing dat de filmrechten van deze titel inmiddels verkocht zijn.

Mening
Dat geweld – extreem geweld – ons dagelijks in de maag wordt gesplitst via de media, is ons allen bekend. Tevens het feit dat het zijn weg heeft gevonden naar zowat alle vormen van kunst, is geen geheim. Er spruiten geweldige schilderijen uit voort, onvergetelijke films, prachtige games, magistrale opera’s, enzovoort. En gelukkig komt er af en toe een roman uit…extreem gewelddadig, maar dat compleet onder je vel kruipt en zich daar een tijdje nestelt. De scheppers en opvolgers van deze specifieke kunsttak zijn ook niet onbekend : denk maar aan (o.a.) Dashiell Hammett, Raymond Chandler, Mickey Spillane, James M. Cain of Bret Easton Ellis. In 2013 schreef de Amerikaanse auteur Frank Bill de roman ‘Donnybrook’, enkele maanden geleden eindelijk in vertaling uitgegeven. Een waarschuwing vooraf : gevoelige lezers kunnen zich beter onthouden van het lezen ervan!
In ’t kort : Jarhead Earl wil een betere toekomst voor zijn vrouw en kinderen en besluit mee te dingen naar de enorme geldprijs die de winnaar van de Donnybrook ten deel valt. Want hij staat bekend als de meest taaie bokser uit Kentucky en de Donnybrook is een drie dagen durende en meedogenloze vechtwedstrijd…man-tegen-man, blote vuisten, geen regels. Twintig deelnemers in een met prikkeldraad omgeven ring. Helaas heeft Jarhead de instapsom van duizend dollar niet, dus overvalt hij een wapenwinkel. Hij kan echter de gevolgen niet inschatten en krijgt algauw agent Whalen achter zijn veren. Inmiddels maken we kennis met de brutale Angus en zijn zuster Liz, die van het vervaardigen van de drug ‘meth’ hun beroep hebben gemaakt. Maar wanneer Liz Ned ontmoet, verdwijnen die twee met de drugs en het geld, Angus voor dood achterlatend. Angus is echter niet dood en zet de achtervolging in, belust op wraak, zijn meth en het geld.
Dat de ‘Grande Finale’ zich afspeelt diep in de bossen van Indiana, waar de Donnybrook plaats vindt, is geen verrassing. Wel de manier waarop alle betrokkenen er geraken, ieder op zijn beurt een reeks van al dan niet doden achter zich latend. Het boek begint met de overval van Jarhead en vanaf dan vloeit het bloed op zowat elke pagina, onverbloemd, grimmig, gewelddadig…maar meesterlijk neergeschreven door Frank Bill. De reeks figuren die dit boek sieren, zijn onbetrouwbaar en – zachtjes uitgedrukt – onsympathiek. De emoties laaien bij ieder personage steeds verder op en ook die zijn knap weergegeven. Het boek lijkt soms op een keiharde western die zich afspeelt in het heden. Het zou dan ook enkel – indien een film zich opdringt – geregisseerd kunnen worden door de heren Tarantino of Rodriguez. Wie anders zou een man-tegen-hond gevecht in beeld kunnen brengen? Of wat de Chinees Fu allemaal uitspookt met enkele randfiguren, op weg naar het geld dat door ene Eldon werd vervreemd van zijn baas, de heer Zhong? De afrekening tussen Liz en Scar, de dochter van Donnybrook-organisator McGill? En dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een brede reeks verhaallijnen, wreedheden, regio’s en figuren die kleurrijk door Bill worden weergegeven zonder er doekjes (voor het bloeden) om te winden.
Besluit : Dit boek is een absolute vernieuwing in het genre. Het is pure hard-boiled roman voor gevorderden. Is dit pulp? Misschien wel, maar dan wel van het literaire genre. Trouwens, ook figuren als Biggles, Tarzan, Flash Gordon, Buck Rogers of Zorro vonden hun oorsprong in dit pulpgenre. En zo ja, laat dit boek dan de ‘Pulp Fiction’ onder de hedendaagse boeken zijn. U vindt de titel terug binnen zowat 11 maanden in mijn ‘Boeken 2018 Top-10’! 

Paul Smeyers

1 opmerking:

  1. Ik wil gewoon een snel advies geven aan iemand die moeite heeft in zijn of haar relatie om contact op te nemen met Dr.Agbazara, omdat hij de enige is die in staat is om gebroken relaties of gebroken huwelijken binnen een tijdslimiet van 48 uur terug te brengen. met zijn spirituele krachten. U kunt contact opnemen met Dr.Agbazara door hem via zijn e-mail te schrijven op ( agbazara @ gmail. com ) OF te bellen / WhatsApp hem op +234 810 410 2662, in elke situatie van het leven waarin u uzelf vindt.

    BeantwoordenVerwijderen

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...