maandag 22 januari 2018

Khaddafi's slavin van Annick Cojean

Zonder twijfel Khaddafi's best bewaarde geheim. En het schokkendste. Soraya is veertien als Khaddafi haar middelbare school met een bezoek vereert. 's Avonds vertelt ze haar moeder hoe het is gegaan en ze is mateloos trots op het feit dat Khaddafi haar haren heeft gestreeld. Wat zij en haar familie op dat moment nog niet weten, is dat dat ene, teder overkomende gebaar haar lot heeft bezegeld. De volgende dag wordt Soraya onder valse voorwendselen meegenomen om plaats te nemen in Khaddafi's harem. Zeven helse jaren lang is ze het slacht­offer van verkrachting, lichamelijk en geestelijk misbruik en marteling. Tot ze tijdens de volksopstanden van 2011 weet te vluchten...

Mijn mening: 

Het is non-fictie maar eigenlijk is het een real life thriller. Je weet wel dat er schoften en monsters bestaan maar zo erg, ongelooflijk! Khaddafi pastte heel zijn regeringsbeleid aan op het feit of het hem jonge meisjes zou opleveren of het nu om onderwijs ging of defensie dat maakte allemaal niet uit, hij had maar 1 doel. Meisjes werden ontvoerd bij hun familie, op school of van bruiloften (soms zelfs de bruid zelf), allemaal zodat hij zijn behoeften kon bevredigen. Hij eiste minimaal 4 maagden per dag om te ontmaagden, te verkrachten en te vernederen (vaak pieste hij ook over ze heen). Gelukkig wordt niet alles tot in detail beschreven, dit was al walgelijk genoeg. Meisjes waren gewoon nergens veilig, hij liet scouts los op bruiloften, in kapperszaken en schoonheidssalons, bezocht zelf scholen om dan op subtiele manier kenbaar te maken aan zijn begeleiders welk meisje er eerdaags ontvoerd moest worden.
Het boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel lees je het verhaal van 1 meisje, Soraya. In het tweede deel komen andere meisjes aan het woord en ook o.a. 2 van zijn kolonels. Het leest erg makkelijk, geen moeilijke woorden en Soraya kan goed vertellen.
Gelijk even gekeken op het web en dan zie je foto's waarop hij de hand schudt van wereldleiders zoals Nelson Mandela, Tony Blair etc. en dat doet je gelijk twijfelen aan al die mensen. Wisten die hiervan? Dat moet toch bijna wel. Om je vervolgens af te vragen hoe het mogelijk is dat ze hem gewoon zijn gang lieten gaan. In wat voor wereld leven we eigenlijk? Indrukwekkend verhaal dat ik niet snel zal vergeten.


 4****
Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...