zaterdag 5 mei 2018

Machtsstrijd van Wouter Helders

Titel: Machtsstrijd
Auteur: Wouter Helders
Uitgeverij: Karakter
Publicatiejaar: 2016

Over de schrijver:
Wouter Helders sloeg na een korte carrière in het bankwezen het roer radicaal om en deed een specialistenopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie. In zijn functie als militair journalist wordt hij regelmatig uitgezonden naar verschillende conflictgebieden. Machtsstrijd is zijn debuut als thrillerauteur.

Achterflap:

Chris Hurkman werkt zal zijn hele leven voor Hurkman & De Graaff, het bedrijf dat zijn vader samen met een zakenpartner oprichtte. Na zijn opleiding in Zwitserland, gaat hij als geoloog voor het bedrijf in Namibië werken, waar hij na de mysterieuze dood van zijn ouders opgroeide.

Wanneer Antonie de Graaf, medeoprichter en directeur van het bedrijf, zijn omgeving schokt door onverwacht zelfmoord te plegen, barst tussen de erfgenamen een meedogenloze strijd los. Zijn zoon, de aan drugs en drank verslaafde playboy Cecil, gaat niets uit de weg om de andere erfgenamen buiten spel te zetten.


En er staat veel op het spel. De Rotterdamse multinational De Graaff & Hurkman is namelijk ’s werelds grootste producent van coltan. Uit dit erts wordt het zeldzame en uitermate waardevolle metaal tantalium, essentieel in de fabricage van gsm’s en computers gewonnen.

Cecils zus blijkt eenvoudig op een zijspoor te zetten, als hij haar via schimmige contacten in de onderwereld verslaafd laat worden aan heroïne. De uit Afrika teruggekeerde Chris is een veel lastiger tegenstander om te verslaan. Maar ook voor hem heeft Cecil een val klaar gezet waar Chris met open ogen in lijkt te trappen.

Tegelijkertijd komt de Vlaamse onderzoeksjournaliste Sofie Lafleur, tijdens de zoektocht naar de moordenaars van haar vader, een complot op het spoor dat de havens van Rotterdam verbindt met de dubieuze mijnbouwpraktijken in de Congolese jungle. Het illegaal delven van coltan, uitbuiting van de lokale bevolking, sabotage en zelfs moord blijken allemaal met elkaar verweven te zijn en allemaal dezelfde kant op te wijzen: naar de Graaff en Hurkman.


Mijn mening:

De kaft geeft een mooie weerspiegeling van het gebied waar een groot gedeelte van het verhaal zich afspeelt, hij straalt figuurlijk warmte uit. De beschrijving op de achterkant van het boek is dermate uitgebreid dat dit geen verdere toelichting nodig heeft. Als Sofie Lafleur op zoek is naar de moordenaar van haar vader stuit ze op Chris Hurkman die beide ouders in hetzelfde gebied verloren is. Chris heeft altijd gedacht dat zijn ouders bij een ongeluk om het leven zijn gekomen, maar als Sofie beweert dat er opzet in het spel is leiden er vele wegen naar Rome.

Chris moet ondertussen alle zeilen bijzetten om zijn plaats in het bedrijf waar hij na het overlijden van Anthony de Graaff samen met diens zoon Cecil en dochter Victoria de scepter mag zwaaien te redden. 


Machtsstrijd is een verhaal wat bol staat van de intriges, complotten, affaires, jaloezie, macht en rijkdom en de onderlinge strijd die continu gevoerd wordt.

Deze thema’s voeren duidelijk de boventoon ten opzichte van de actie die in dit boek te weinig voorkomt maar die ik als lezer niet gemist heb.  

Het verhaal straalt sfeer uit, dit komt door zowel de afwisseling in de omgeving waar het verhaal zich afspeelt als de personen die allen goed uitgewerkt zijn. Machtsstrijd is een titel die goed bij het boek past, er wordt van het begin tot het eind een enorme strijd uitgevochten die eindigt met een verrassend mooi plot.


Schrijfstijl 5

Originaliteit 4
Psychologie 4
Plot 4
Spanning 3

Machtsstrijd is voor mij zeker 4 sterren waard!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...