vrijdag 4 mei 2018

Lezing van De laatste getuige
Dit stuk werd al eerder geschreven voordat bekend werd dat Wim Aloserij afgelopen woensdag in zijn slaap is overleden. Des te meer bijzonder is het voor Lydia om deze man in het echt te hebben mogen ontmoeten.

Ik heb het boek  De laatste getuige gelezen, dit gaat over de man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde. Een waargebeurd verhaal wat nooit vergeten mag worden en doorverteld moet worden. 

Na het lezen was ik sprakeloos dit boek heeft mij enorm geraakt. Ik wilde graag Wim Aloserij, die op zijn vierennegentigste zijn verhaal vertelt als De laatste getuige, een hand geven en hem persoonlijk bedanken voor zijn verhaal. Maar ook de auteur Frank Krake. Hij heeft dit boek  geschreven en veel research gedaan en daarbij Wim diverse malen geïnterviewd. 

Op 25 April was het zover: Wim Aloserij en Auteur Frank Krake kwamen naar Woerden, naar de boekhandel Libris in de Voorstraat. Het was voor hun een lange reis, want Frank komt uit Twente en Wim uit de Achterhoek.  Samen met vriendin Esther van der Roest ging ik op pad. Het was voor ons een thuiswedstrijd. 
We werden verwelkomd door de eigenaar van Libris en kregen een kop koffie aangeboden. Frank verwelkomde iedereen en stelde zich voor. Frank is niet alleen auteur,maar ook eigenaar van uitgeverij Achtbaan. Zijn eerste kennismaking met Wim  was op de contactdag van de Vriendenkring Neuengamme   in Mei 2017. Frank gaf daar een presentatie van zijn vorige boek  MENTHOL. Na afloop kwam de auteur in gesprek met Wim Aloserij. Door diverse interviews met Wim en veel research is het boek De laatste getuige tot stand gekomen. Het was best moeilijk voor Wim om het hele verhaal te vertellen. Zelfs aan zijn kinderen had hij nooit  over de heftige gebeurtenissen en details vertelt van wat hij in de oorlog had meegemaakt.  Na 10 maanden was het boek er, klaar om gedrukt te worden. Mijnheer Aloserij heeft het gezien en was er bij toen het boek gedrukt werd. Wim zijn zus, Jo die inmiddels zesennegentig is, verklaart waarom haar broer het gered heeft. En dat wordt de lezer ook duidelijk zodra je het boek hebt gelezen. 

In November 2017 reist Frank Krake samen met Wim Aloserij naar Neuengamme en Husum. Wim was er zestig jaar niet meer geweest. Het was voor hen beiden emotioneel. 
Er wordt veel reclame gemaakt op tv en radio. Ook de kranten besteden veel aandacht aan het verhaal. Terecht vind ik! 

 Wim vertelt deze avond in Woerden een korte samenvatting van zijn verhaal.  Met foto’s op het grote scherm, zodat je nog meer betrokken raakt bij het verhaal. Je kon een speld horen vallen. Het verhaal raakte duidelijk iedereen. Het was heel bijzonder dat Wim als De laatste getuige  zijn verhaal kon doen. Aan het einde van zijn verhaal  was er de mogelijkheid om vragen te stellen. Ik stelde de auteur(Frank) een vraag, ik had het boek gelezen en was geraakt door Wim zijn verhaal. Wat deed het met hem om dit verhaal te schrijven, vroeg ik.  Frank vertelde dat het hem ook veel deed, vooral toen hij samen met Wim Neuengamme en Husum bezocht. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten ,wat zich daar allemaal heeft afgespeeld, zei hij. Maar doordat Wim positief in het leven staat en ook van het leven kan genieten hebben ze samen het boek tot stand kunnen brengen.
 Ook was er deze avond  muziek. Celeste Liberty speelt gitaar en zingt een nummer “Brand New” na de lezing. Een lied over en voor Wim.  Op het einde was er de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren door Wim een bijzondere lieve man en de auteur. Ik had voor hen beide een bosje tulpen meegenomen om hun te bedanken dat ze dit verhaal hebben geschreven. Wim zei met een glimlach "tulpen uit Amsterdam". 

 Het was een bijzondere avond en deze avond zal ik nooit meer vergeten, evenals het boek. Op de terugweg naar huis, zeiden Esther en ik tegen elkaar wat een bijzondere man Wim is.  
Lydia 

1 opmerking:

  1. Op 14 oktober 2021 was er een lezing door Frank Krake. De opkomst was groot en het was een heel indrukwekkend verhaal. Mooi dat zo het verhaal van Wim Aloserij toch levend blijft. Het boek in één adem uitgelezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...