zondag 12 juni 2022

Van een nare herinnering tot een gevaarlijke toekomst van Paris Duivenvoorden

 


Lea en haar beste vriendin Aya leven in 2141. Nieuw Nederland krijgt een nieuwe president Molenaar. Hij gaat het veiliger maken voor iedereen maar Lea weet wel beter. Al snel komt er een avondklok, censuur van wie zegt wat hij niet wil horen, een betalende chip en een app om te beslissen over leven en dood. Molenaar wil enkel echte Nederlanders en zelfs de ouders van Lea worden na dertig jaar in Nederland meedogenloos aan de kant gezet.

 

Een democratie wordt een dictatuur.

 

Kunnen Lea en Aya samen met enkele andere durvers iets aan deze situatie veranderen en hoe dan? Komen de bange vermoedens van Lea uit of is deze vreselijke evolutie nog te stoppen?

 

Dit is een dystopische young adult novelle waarbij de sfeer alsmaar dreigender wordt. Paris Duivenvoorden laat vooral vanuit het ik -perspectief van Lea de verbijstering, angst en boosheid voelen over de onvoorstelbare ideeën van deze machthebber.

 

Tussen de lijnen verstopt ze enkele kritische bedenkingen over machtsmisbruik, sociale media, kuddegedrag en discriminatie. Persoonlijk vind ik de titel 'Van een nare herinnering tot een gevaarlijke toekomst' te lang maar deze geeft wel weer wat young adults kunnen verwachten.

Naast de heftige thema's is er ook aandacht voor vriendschap en familie in dit verhaal.

 

Eigenlijk hoop ik dat er na deze novelle nog meer komt omdat dit wel een boeiend begin is maar ik nu nog op mijn honger blijf zitten. Het open einde maakt dus nieuwsgierig naar een vervolg.

 


3,5 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...