vrijdag 1 september 2023

Unzipped: tentoonstellig en boek over The Rolling Stones

 


Unzipped is een prachtig naslag werk over The Stones dat is uitgebracht bij Xander Uitgevers en wat tot stand is gekomen door een samenwerking van Thames & Hudson Ltd, London, en het Groninger Museum waar de bijbehorende tentoonstelling te bewonderen is tot en met 21 januari 2024.

Ik kocht het boek in 2020 nadat de tentoonstelling na slechts vier weken alweer werd gesloten door de uitbraak van covid en de daaropvolgende lockdown. Gelukkig kwam het heugelijke nieuws dat de tentoonstelling na hun hele tournee terug zou komen in Nederland. Mooi, ik hoefde slechts 3 jaar te wachten! Was het dat wachten waard..?

Je moet er wat voor over hebben, Groningen ligt niet bepaald centraal in NL, en bij ons vandaan is het zo’n dikke 2 uur rijden. Mijn tijdslot was om 11.00 en omdat er eerst een vriendin werd opgehaald ging mijn wekkertje al om 6.45, want me haasten dát doe ik niet meer.

Het bleek er lekker rustig te zijn zodat ik nog snel een fotootje bij The Stones tong buiten kon nemen en daarna door naar de tentoonstelling.

Er is van alles te zien, mooie foto’s, filmmateriaal, veel instrumenten en uiteraard de kleding waarvan ik mij nooit zo heb gerealiseerd dat er daar best veel van is, en dus ook echt aparte kleding. Wat ik zelf het leukste vond is het deels nagebouwde appartement waarin Mick Jagger en Keith Richards in het begin samen hebben gewoond. Een compleet verslonsde hoek van een slaapkamer, een deel van een huiskamer met een onmetelijke berg rotzooi en een stuk van hun keuken waarbij ik vreesde dat er elk moment een paar ratten voor mijn voeten zouden wegschieten. Dat laatste gebeurde niet en ook ontbrak de geur van de zweetsokken die her en der op het interieur lagen, maar verder krijg je wel een goede indruk van hoe het toen geweest moet zijn. Het is bovendien ook het enige wat NIET in het boek Unzipped te zien is. Logisch ook, want daar staan alleen de échte dingen in, foto’s, teksten, instrumenten, kleding, veel informatie over hoe ze zijn begonnen enz. maar dus niet iets wat is nagebouwd naar een ruim 60 jaar oude herinnering van Jagger en Richards.


Wat vond ik dus van de tentoonstelling? Tja, dik 4 uur rijden voor de nog geen 2 uur dat je er doorheen loopt om te zien wat er in het boek staat? Het was dat wij er met kaart van de Vriendenloterij gratis in mochten maar de kaarten kosten normaal EURO 25,00. Behalve voor degene die een studentenkaart of een museum kaart heeft, dan is het EURO 10,00. Als je fan bent dan doe je dat uiteraard. Ik ben geen echte fan, alhoewel… The Stones zitten diep verweven in mijn jeugd en daarmee ook met mijn allerliefste schoolvriendinnetje waar ik vaak s’middags op haar slaapkamertje naar de platen luisterde van haar oudere broer…. The Stones! Black and Blue was net uit en ‘Hot Stuff’ was een grote hit die uiteraard werd gedraaid op ons schoolfeest. De tekst van ‘Melody’, mijn favoriete nummer van dat album,

konden we uit ons hoofd en elke kreun en steun die Jagger over de microfoon uitbraakte konden wij perfect imiteren en op het juiste moment meezingen…. en ik kan het nog! (net als alle andere nummers trouwens.)


Dan nu het boek Unzipped: Ik zeg kopen! Ik heb het natuurlijk al 3 jaar gekoesterd maar het blijft echt onwerkelijk mooi. Het is niet goedkoop, dat geef ik toe, maar het is het dubbel en dwars waard voor wat je er voor krijgt. Zet het af tegen de prijs van 2 ongereduceerde tickets van het museum en je hebt het al in je bezit. Het genieten duurt daarna heel wat langer dan die 2 luttele uurtjes.

Ik geef het boek 5 vette Inktpotjes.

Karin K.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...