vrijdag 3 juli 2015

Pechakuchanight Leiden

PechaKucha

Het is de warmste 1 juli sinds...ja, sinds wanneer eigenlijk?
En wat doe je dan als het zo warm is? Ik koos voor een niet zo heel voor de hand liggende optie: ik ging naar een avond met verschillende sprekers over totaal verschillende onderwerpen.
Waarom?
Het vond plaats in de poptempel waar ik vrijwilligerswerk doe en een van de sprekers was thrillerschrijver Jeroen Windmeijer. Mooie combinatie van mijn twee belangrijkste hobbies, dus daar moest ik bij zijn!

Het was een avond volgens het principe van PechaKucha.
PechaKucha is in 2003 door architectenbureau Klein Dytham in Tokyo bedacht als een evenement voor jonge ontwerpers om elkaar te ontmoeten, te netwerken en hun werk te tonen aan publiek. Inmiddels is het format zo populair dat er al meer dan 800 steden wereldwijd aan mee doen.

Het Pecha Kucha concept is gebaseerd op een korte maar krachtige presentatievorm. Elke presentatie bestaat uit 20 slides, die per slide door de spreker in 20 seconden wordt toegelicht. 

Nog nooit van gehoord, maar goed...ik zou wel zien. 
Bij binnenkomst werd je welkom geheten met een raketijsje, vanwege de warmte. Erg leuk, lekker en je voelt je ook meteen welkom.

Deze avond waren er 9 sprekers:
1 Iemke Hungerink

Zij heeft de huisstijl van PechaKucha Leiden gemaakt. In haar presentatie liet ze zien hoe die huisstijl tot stand is gekomen.

2 Yuri Matteman

Hij werkt bij Naturalis. Hij hield een presentatie over de verwondering van kinderen en het open staan voor vragen en antwoorden. Het op onderzoek uit willen gaan, wat heel belangrijk is voor een wetenschapper. Hij vindt het jammer dat we als volwassene die verwondering en openheid kwijt raken. tenzij je wetenshapper wordt....

3 Eline Levering

Zij hield een presentatie namens het PStheater. Een theatergezelschap dat de Leidse wijken in trekt, op onderzoek uitgaat en aan de hand daarvan theaterstukken maken. Zij gaf hier 1 voorbeeld van. Leuk om te zien hoe mensen dan opeens betrokken willen en kunnen zijn bij hun wijk.

4 Susan Aretz

Zij is van het blog Smul Paapje. Misschien bekend bij jullie?
Zij wilde met haar dochter ( nu 5 ) lekker uit eten, maar dan wel iets anders dan de standaard patat met kroketten. Toen ze ging googelen kwam ze alleen op pannenkoekenrestaurants uit. Dat moest beter kunnen dus begon ze, heel simpel nog, dit blog. Inmiddels is het uitgegroeid tot een fenomeen, ze is op tv geweest en er is zelfs een kookboek uit.
Haar motto: durf je dromen hardop uit te spreken, wie weet waar het je brengt!

5 Jeroen Windmeijer

Voor mij inmiddels een oude bekende.
Zijn presentatie ging over zijn geloofsontwikkeling tot nu, zijn boek in de winkel.
Weinig nieuwe feiten, alles is al in het interview dat ik met hem had ( link ) besproken.
Hij was in het begin erg zenuwachtig, maar vertelde met veel humor en zelfspot. Het was een leuke presentatie.

6 Eelkje Colmjon

Zij is de huisfotograaf van PechKucha Leiden. Zij hield een presentatie over fotoreportages die ze niet in opdracht heeft gemaakt, maar omdat zij het leuk, interessant etc vond.
Zo zagen we foto's van kinderen in Servië die vol trots poseerden. Maar ook de hippe vrouwen in Iran, met verband om de neus vanwege de neuscorrectie. Is een statussymbool daar. Ze was ook op een vrij vrouwenstrand geweest, daar mocht niet gefotografeerd worden, maar zoals zij et omschreef waren zij en haar zus preuts in hun bikini...juist....de andere kant van Iran dus.
En de mannen wilden ook hip op de foto. Hip waren ze inderdaad...als dit de jaren '70 waren geweest :).

7 Hans Peter Mulder

Hij is bioloog en hield een presentatie over het minimalisren van toepassingen en hoe ver dat wellicht in de toekomst zou kunnen gaan. Hij sprak boeiend, maar het onderwerp sprak mij niet echt aan.

8 Kevin Augello

Deze Brit heeft een ongelooflijke indruk op mij gemaakt. Hij werkt als documentairemaker voor oa BBC, Discovery en National Geographic.
Hij vertelde over een expeditie die hij gefilmd heeft op de Mount Everest. Bij deze specifieke expeditie ging het om een duitser die, als hij op hoogte is blind wordt, de Mount Everest wilde beklimmen.
Er kwamen prachtige foto's voorbij, maar je proefde ook het drama. Er zijn deze expeditie 2 mensen omgekomen, en op de berg achter gebleven, waaronder de duitser om wie het ging...
Via Google is de documentaire te vinden: Miracle on Mount Everest.


9 Ton van der Meer

Hij is van theatergezelschap de Veenfabriek. Een alternatief theatergezelschap dat gebruik maakt van decor, muziek, bezoekers, locatie etc.
Hij wilde vooral een lans breken voor de, volgens hem, ondergewaardeerde componisten uit de 20e eeuw.

Het was duidelijk een zeer afwisselende avond, met hele verschillende onderwerpen. De een wat interessanter dan de ander. En soms ook inspirerend.

Kevin Augello heb ik na afloop nog aangesproken. Wat een boeiend man! Hij kon nog steeds niet goed praten over wat er toen op de berg gebeurd is, hij verwees bewust naar de documentaire.
Ook vertelde hij dat hij nu in Papoea Nieuw Guinea had moeten zitten. Maar hij heeft iemand anders gestuurd omdat hij er graag bij wilde zijn en zijn verhaal moest verteld worden....
Logisch...Papoea Nieuw Guinea of Leiden....

Ik had van te voren geen verwachting van de avond. Anders dan dat ik een verslag zou schrijven over de combinatie Gebr. de Nobel ( = poptempel ) en Jeroen Windmeijer. Maar uiteindelijk is dat niet wat mij bij is gebleven ( sorry Jeroen ), nee, die eer gaat toch echt naar Kevin!

Op 25 november is er weer PechaKucha in Leiden...zal het in ieder geval in mijn agenda zetten!

Juul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...