vrijdag 10 juli 2015

Winnaar Europese Literatuurprijs 2015

Gisteravond werd de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2015 bekendgemaakt in het radioprogramma Opium. Juryvoorzitter Margot Dijkgraaf maakte bekend dat de prijs dit jaar naar het boek 'Een handvol sneeuw' gaat.
Het boek van de Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck is vertaald door Elly Schippers. In het boek worden de vijf mogelijke levens van een naamloos kind van een Joodse moeder en katholieke vader beschreven. Juryvoorzitter Margot Dijkgraaf en Elly Schippers waren te gast in een programma gevuld met literatuur en klasieke muziek. 
De jury bleek unaniem in haar keuze voor Een handvol sneeuw, dat uitgegeven wordt Uitgeverij Van Gennep. "Er trekt een schitterend historisch panorama van Europa in de twintigste eeuw aan de lezer voorbij, soms krijg je inzicht in de politieke situatie, altijd blijft het verhaal hoogst persoonlijk. Erpenbeck goochelt met tijden, schrijft in een beeldende stijl, kiest voor elk hoofdstuk weer een net wat andere toon en hanteert een enorme variëteit in werkwoordsvormen als het gaat om het aanduiden van de tijd. Dat de lezer daar niet in verstrikt raakt is te danken aan Elly Schippers, die een uitmuntende prestatie heeft geleverd," aldus het juryrapport.
De overige vijf kanshebbers voor de Europese Literatuurprijs 2015 waren:
Aan de oever van Rafael Chirbes uit het Spaans vertaald door Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal (Meridiaan)
Als een brandend huis van António Lobo Antunes uit het Portugees vertaald door Harrie Lemmens (Ambo|Anthos)
Gelukkig de Gelukkigen van Yasmina Reza uit het Frans vertaald door Eef Gratama (De Bezige Bij)
Venushaar van Michaïl Sjisjkin uit het Russisch vertaald door Gerard Cruys (Querido)
De huisgenoten van Sarah Waters uit het Engels vertaald door Sjaak de Jong, Nico Groen en Marijke Versluys (Nijgh en Van Ditmar)
Het boek sleept hiermee een tweede internationale prijs in de wacht. In mei ontving het boek de Independent Foreign Fiction Prize voor de Engelse vertaling. Voor Elly Schippers is het niet de eerste keer dat zij in aanraking komt met de Europese Literatuurprijs, vijf keer eerder werd zij genomineerd.

Op zaterdag 5 september wordt tijdens Manuscripta op het Stadsfestival Zwolle de prijs uitgereikt door de juryvoorzitter. De uitreiking is toegankelijk voor publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...