woensdag 1 juli 2015

Wie wint de Parel dit jaar?

Zes nominaties Parel voor de Beste Boekverfilming 2015
                                                                                                                             
                    A most wanted man, De Surprise, Gone Girl, Loin des hommes, Still Alice en Wild zijn genomineerd voor de Parel, de publieksprijs voor de beste boekverfilming. De hele maand juli kan via besteboekverfilming.nl gestemd worden op een van deze films of een boekverfilming naar keuze. Op 6 augustus wordt bekend welke film de Parel voor Beste Boekverfilming 2015 ontvangt. Op 18 september wordt deze uitgereikt op Film by the Sea, het festival voor boekverfilmingen in Vlissingen. Vorig jaar ontving 12 Years a slave de Parel voor de beste Boekverfilming.

De zes genomineerde films behoren tot de populairste boekverfilmingen die tussen 1 juli 2014 en 30 juni 2015 in de Nederlandse bioscoop uitkwamen. Film- en boekrecensenten van De Telegraaf Annet de Jong en Marco Weijers maakten samen met Leo Hannewijk, directeur van Film by the Sea, deze selectie. Het Nederlands publiek kan stemmen op een van deze zes nominaties of op een boekverfilming naar keuze, mits die in dezelfde periode uit is gekomen. Tijdens Film by the Sea, van 11 t/m 20 september, worden de zes films vertoond.


Boekverfilmingen
Boek en film gaan heel goed samen. Aan menig beroemde film gaat vaak een even beroemd boek vooraf. Denk aan klassiekers als Turks FruitDoctor ZhivagoThe English PatientBreakfast at Tiffany’s en recenter Harry Potter. En nog steeds zijn veel van de films die uitkomen gebaseerd op een boek en worden de filmrechten van bestsellers al snel verkocht.

De genomineerde films zijn gebaseerd op de volgende boeken: Aangeschoten wild van John le Carré (A most wanted man), De surprise en andere bizarre verhalen van Belcampo (De Surprise), Gone Girl van Gillian Flynn, Koninkrijk en ballingschap van Albert Camus (Loin des hommes), Ik mis mezelf van Lisa Genova (Still Alice) en Wild van Cheryl Strayed.


Ik ben zelf altijd heel voorzichtig met het gaan naar een film dat gebaseerd is op een boek. Meestal valt het erg tegen. Vroeger zei ik dat het altijd tegenvalt. Maar Ik mis me is prachtig verfilmd, mede door de prachtige hoofdrolspeelster Moore. Gaan jullie graag naar boekverfilmingen? En welke vind je goed?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...