vrijdag 11 augustus 2023

Stigma – Jørn Lier Horst & Thomas Enger

 


Voormalig politierechercheur Alexander Blix heeft andere zaken om zich druk over te maken dan het opsporen van criminelen. Voor het wreken van zijn dochter is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf in Noorwegens zwaarst bewaakte gevangenis. Zijn medegevangenen grijpen alles aan om hem het leven flink zuur te maken.

Ondertussen zijn zijn voormalige collega’s op jacht naar Walter Kroos, een moordenaar die in Duitsland uit de gevangenis heeft weten te ontsnappen en waarvan het vermoeden rijst dat hij zich ergens in Noorwegen ophoudt. Ook journaliste Emma Ramm speurt mee naar de ontsnapte moordenaar.

Wanneer duidelijk wordt dat één van Blix’ medegevangenen een connectie heeft met de voortvluchtige wordt Blix benaderd om binnen de gevangenismuren informatie bij deze gevangene los te peuteren. Ondertussen houdt Blix zich via Emma van de opsporing op de hoogte.

 Na mijn eerste ietwat teleurstellende kennismaking met een soloboek van Thomas Enger had ik mijn hoop gevestigd op dit deel van de behoorlijk populaire Blix en Ramm-serie van het duo Horst en Enger. Een deel 4 alweer, maar heel eigenwijs vond ik dat ik goed midden in de serie kon beginnen. Bij heel veel series kan dat eigenlijk best prima, soms mis je wat voorgeschiedenis maar de meeste auteurs weten daar wel een draai aan te geven en je toch van wat noodzakelijke informatie te voorzien. Dat heeft er ook al een paar keer voor gezorgd dat mijn nieuwsgierigheid naar de voorgaande boeken geprikkeld werd en meteen de gehele serie op mijn leeslijstje belandde. Of ik er ooit aan toe ga komen om die series bij te lezen is een tweede, maar het feit dat ik nieuwsgierig gemaakt werd is al een goed teken.

 Ook Horst en Enger bedelen je wel wat informatie toe over wat er zich in de voorgaande delen heeft afgespeeld. De inleidende tekst op de achterkant van het boek vermeldt misschien zelfs al een spoiler over de voorgaande boeken, maar aangezien het boek hier meteen mee begint en ook leidend is voor het verhaal heb ik die niet kunnen wegpoetsen. Mijn excuses hiervoor.

De info die je krijgt betreft echter alleen de voorgeschiedenis van Blix, waardoor ik dit verhaal ook prima kon volgen. Over Emma Ramm echter krijg je weinig mee. En daar wringt het voor mij een beetje, want daardoor kreeg ik weinig hoogte van dit personage en miste ik een stukje wisselwerking tussen haar en Blix. Natuurlijk speelt het ook mee dat, doordat Blix in de gevangenis verblijft, er ook een fysieke barrière is tussen de twee hoofdpersonages, maar het lukte me duidelijk wel een redelijk gevoel te krijgen bij het karakter van Blix.

 En dan het verhaal… Ik moet zeggen dat door het vlotte taalgebruik en de zeer korte hoofdstukken het verhaal snel leest. Maar echt geboeid raakte ik helaas niet. Vanaf het begin van het verhaal wordt de lezer telkens een verdachte voorgeschoteld, die eigenlijk al vrij snel telkens met wat argumenten afgeschoten wordt. Daardoor raakte ik een beetje verveeld. Het werd hiermee een beetje een afstreeplijstje: oh, die niet…en nee, die ook niet.

Pas in de laatste 20 bladzijdes komt het verhaal ineens in de versnelling en ja, dan wordt het zelfs nog even spannend. Maar voor mij kwam dat toch een beetje te laat.

 Ga ik deze serie nu op mijn leeslijstje zetten? Nee, helaas, dat denk ik niet. Ik denk dat er zeker lezers zijn die de serie al vanaf deel 1 volgen en ook dit deel 4 zullen verslinden, en dat lees ik ook in diverse recensies terug. Maar mij kon deze tweede kennismaking met Enger (nu weliswaar in duo) ook helaas niet zo bekoren.

Is het daarmee een slecht boek? Nee, zeker niet, maar het is gewoon niet zo mijn ding.

 3,5 nktpotje

 Jolanda

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...