maandag 7 augustus 2023

De heksen van Milford – Josephine Tey

 


Dorpsadvocaat Robert Blair slijt zijn dagen in Milford vooral met administratieve zaken. Wanneer zijn hulp wordt ingeroepen door een excentrieke moeder en dochter die samen het landhuis The Franchise bewonen twijfelt hij of hij er wel de juiste persoon voor is. De dames Sharpe worden er namelijk van beschuldigd een jong meisje te hebben vastgehouden en mishandeld. Na wat eigen onderzoek twijfelt Blair aan hun schuld. De dorpsbewoners echter hebben echter geen bewijzen nodig om de twee vrouwen schuldig te verklaren. Aan Robert Blair de taak om alles boven tafel te krijgen om de dames vrij te pleiten. Maar wie spreekt de waarheid?

 ‘De heksen van Milford’ is gebaseerd op een beroemd proces uit de 18e eeuw in Engeland: The Franchise affair. Het is geen weergave van dit proces maar een op zichzelf staand detectiveverhaal en voor het eerst verschenen in 1948. Ook is het boek al drie keer verfilmd. De Schotse Josephine Tey wordt gezien als één van de beste thrillerschrijvers van de 20e eeuw en toch had ik nog nooit eerder van haar gehoord.

 Het boek wat ik las is een recente heruitgave en ondanks dat dit dus een wat ouder verhaal betreft is het nog prima leesbaar. Het is mysterieus, hier en daar gespekt met humor en het blijft heel lang in het midden wat er nu precies gebeurd is waardoor je zelf ook aan alles gaat twijfelen. Ook zijn de gebeurtenissen helaas soms nog sterk overeenkomstig het heden. Wie werd er anno nu ook alweer beschuldigd met een heks te zijn? Oké, niet door een heel dorp, maar toch zie ik paralellen.

En nee, ook in dit verhaal heeft dat weinig met hekserij te maken.

 Het verhaal vond ik aardig. Ook al wist ik van tevoren dat het een wat trager verhaal zou zijn, ik denk dat ik er toch iets meer van verwacht had. Ik houd juist wel de sfeer die juist centraal staat in dit soort boeken, maar toch kreeg het me niet helemaal te pakken. Vooral aan het einde gebeurt er ineens heel veel en het was niet helemaal het einde waar ik op had gehoopt.

 Toch is het een heel aangenaam boek, en alleen al voor de cover, die ik prachtig vind, zou ik ‘m in de kast willen hebben. Dus houd je van de sfeer van Agatha Christie, dan is dit een heel leuk boek om te lezen.

 3,5 inktpotje

 Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...