zondag 8 mei 2016

Jehova en de naastenliefde

Vrijheid?

Op 4 mei was opeens het filmpje van de Jehova's overal op social media te zien. Hoe ironisch dat dat juist op die dag gebeurde.

Voor wie het filmpje niet gezien heeft:
Het gaat over een meisje dat aan haar moeder vertelt dat een klasgenoot een gezinstekening heeft gemaakt met 2 mama's, zoals ze dat thuis ook heeft.
Het meisje dat vertelt is een Jehova meisje in een Jehova gezin. De moeder gaat uitleggen waarom Jehova 2 moeders afkeurt en dat je dan nooit in het paradijs zal komen. Moeder maakt zelfs een vergelijking met een terrorist...

Nog afgezien van het feit dat het een verschrikkelijk zoet filmpje is ( als dat het paradijs is, laat mij dan maar naar de hel gaan...), is het behoorlijk ironisch dat juist op de dag dat we de gevallenen voor de vrijheid herdenken, dit filmpje viraal gaat.

Vrijheid is een groot goed. Net als vrijheid van meningsuiting. Binnen de kaders van de wet uiteraard. De mensen die we herdenken hebben letterlijk hun leven voor die vrijheid gegeven.

In de Tweede Wereldoorlog waren de Jehova's ook mensen die vervolgd werden door de Duitsers, die ook afgevoerd werden naar vernietigingskampen. Alleen vanwege hun geloof. Dat is natuurlijk net zo erg als wat alle andere getroffen groepen is overkomen. Uitgesloten worden om wat je bent...

Maar om deze reden begrijp ik niet, dat je met zo'n vreselijke geschiedenis, een groep kan veroordelen, en gelijkstellen met terroristen, omdat je het niet eens bent met wie ze zijn.
Hebben de Jehova's dan niks geleerd van wat ook hen in de oorlog is aangedaan?

Ik vind het filmpje misselijkmakend en vreselijk om naar te kijken.
Oordeel niet over anderen om wie ze zijn, wat niet eens een keuze is. Terwijl er ook zo over jouw geloof geoordeeld is ( en wordt ), en geloven is wel een keuze!

Van mij mogen Jehova's geloven wat ze willen. Net als alle andere geloven.
Maar val mij niet lastig met je bekrompen wereldbeeld.
En probeer je naaste lief te hebben, ongeacht de leefwijze van keuze ( binnen de wet uiteraard ).
Want dat is vooral wat geloof zou moeten zijn:

Heb uw naasten lief!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...