zaterdag 20 februari 2016

Umberto Eco overleden

De Italiaanse schrijver Umberto Eco is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij behaalde een wereldwijd succes met zijn roman De Naam van de Roos.

Het overlijden werd door zijn familie gemeld aan de Italiaanse krant La Repubblica. Eco leed al jaren aan kanker.
Umberto Eco werd op 5 januari 1932 geboren in Piemonte. Hij studeerde filosofie in Turijn. Maar zijn grote faam kreeg hij als romancier, kroniekschrijver en essayist. Van zijn boeken werden wereldwijd vele miljoenen exemplaren verkocht.

De 'Naam van de Roos', zijn meest succesvolle en bekendste roman, was een thriller die in de Middeleeuwen speelde. Het werk verscheen in 1980 en werd vrijwel meteen een klassieker, uitgegeven in 43 talen. Het boek  werd ook verfilmd, met Sean Connery in de hoofdrol.

Hij keek in zijn laatste jaren met een heel kritisch oog naar de sociale media.
Ze hebben, schreef hij volgens de krant Il Messaggero, "het woord gegeven aan een legioen idioten, die tevoren alleen op cafĂ© praatten, na een glas wijn, en die toen geen schade toebrachten aan de gemeenschap. Men legde hen onmiddellijk het zwijgen op, terwijl ze nu evenveel spreekrecht hebben als een Nobelprijswinnaar. We beleven een invasie van idioten".

Knack.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...