vrijdag 12 februari 2016

De bijbel voor vrouwen

Een van de meest opmerkelijke boeken die het najaar gaat uitkomen is de 'Vrouwenbijbel'  door uitgeverij Jongbloed. Hij zou iets meer dan 2000 bladzijden gaan tellen en bijna 60 euro kosten. Een Nederlandstalige Bijbel, speciaal voor vrouwen bestemd, is een primeur. In andere landen bestaan er al langer vrouwenbijbels.


Eerste Nederlandstalige 'Vrouwenbijbel' is niet emancipatorisch bedoeld
© Royal Jongbloed
Bijbels voor speciale doelgroepen zijn vooral een hit in Engelstalige landen, zoals Amerika, maar ook inDuitsland, Spanje en Zuid-Afrika.
Deze doelgroepbijbels doen het daar goed en daarom kwam in 2013  een 'Jongerenbijbel', bedoeld voor jongeren van 14 tot 17 jaar. De herziene Statenvertaling  werd toegelicht met landkaartjes maar ook met honderden foto's en verklaringen op maat gemaakt voor  jongere lezers. Ondertussen wordt de Jongerenbijbel ook graag gelezen door volwassenen. Het commerciële succes ervan leidt nu tot de lancering van de eerste Vrouwenbijbel in het Nederlands.

De klassieke Bijbeltekst - de 17e-eeuwse Statenbijbelversie dus - wordt door 70 vrouwen van commentaar voorzien,  van biografieën van boeiende vrouwelijke personages tot meditatieve en stichtelijke teksten die bepaalde Bijbelse praktijken voor de vrouw actualiseren.

Om alle misvertanden uit de weg te helpen omtrent de bedoeling van deze zogenaamde doelgroepbijbels, klinkt het antwoord op de vraag "Lezen mannen, vrouwen en jongeren de Bijbel dan elk op een andere manier?" dan ook heel ondubbelzinnig: "Nee, maar we denken dat het mogelijk is om vanuit de specifieke interesses van ieder onderdelen van de tekst naar voren te halen, waardoor het mogelijk is de interesse te stimuleren."
Er zou dus ook nog een 'Mannenbijbel' verschijnen, maar die is voor ergens in 2017 waarschijnlijk.

Knack.Be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...