maandag 22 februari 2016

Rushdies fatwa blijft gelden

Zevenentwintig jaar na de eerste fatwa - of islamitisch vonnis van vogelvrijverklaring wegens godslastering - tegen de Indisch-Britse schrijver Salman Rushdie, hernieuwden diverse islamitische instanties in Iran de fatwa tegen Salman Rushdie en beloven 600.000 dollar voor diens dood.
De nieuwssite van het Britse Independent bracht het nieuws zondagmiddag. Zij baseerden dit op  een bericht van het Iraanse Fars News Agency. Salman Rushdie werd  in 1989 door de  toenmalige ayatollah Khomeini in de ban gedaan.
Hij kreeg een fatwa over zich heen naar aanleiding van zijn roman De duivelsverzen. Deze week werd bekend dat het verzoek om zijn dood dus nog steeds actueel is.Veertig verschillende islamatische instanties plaatsten gezamenlijk een bloedpremie van 600.000 dollar op het hoofd van Rushdie.
Diverse vertalers van Rushdie en een buitenlandse uitgever werden in het verleden al verwond of gedood bij aanslagen naar aanleiding van deze fatwa. Verleden jaar riep Iran nog op om de openingsspeech van Rushdie op de Frankfurter Buchmesse te boycotten.
knack.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...