zaterdag 9 april 2022

Jos Brink, de biografie van een uniek TV- en Theatertalent. Geschreven door Tom van den Oetelaar.

 Ton van den Oetelaar heeft Jos Brink persoonlijk gekend. Hij werd benieuwd naar Jos zijn levensloop en stelde Frank Sanders, de man van Jos Brink, voor een biografie over hem te schrijven. Dit is zijn boek.


‘Lieverd, als jij denkt dat je dat moet maken, ga je je goddelijke gang maar.’


Jos wordt in 1942, midden in de WO II, geboren. Zijn moeder Jopie is kort daarvoor naar haar zus in Heiloo vertrokken in de hoop daar veiliger te kunnen bevallen dan in Rotterdam, waar het echtpaar Jopie en Johan op dat moment woont.

Als Jos wordt geboren, wordt hij vernoemd naar de verloren familieleden van Jopie en Johan. Een groot verdriet waar alleen door Jopie slechts mondjesmaat over wordt verteld. Vader Johan spreekt nooit over het oorlogsverdriet dat hij heeft gezien en meegemaakt.

Jos is op school geen uitblinker. Wel ontwikkelt hij al vroeg een hang naar het theatrale, iets dat hij al vroeg vond in de Katholieke Kerk. Heerlijk vond hij het om op 3e kerstdag de mis na te spelen voor het hele gezin al was niet iedereen even blij met zijn voordrachten.

Vader Johan maakte in die tijd zijn eigen poppenkast, met poppen van papier-maché die hij gebruikte voor zijn eigen verzonnen verhalen.

En Jos raakt nog meer betoverd door theater. Hij kiest uiteindelijk voor een opleiding in de richting van theater en hoorspelen.

Om hem heen heeft hij inmiddels een klein groepje kennissen en vrienden die hem, waar mogelijk, helpen bij zijn ideeën en waarmee hij soms oefent.

Met één van hen deelt hij al op 18-jarige leeftijd zijn persoonlijke gevoelens die pas enige jaren later bij het grote publiek bekend zullen zijn. Hij zal daarmee voorgoed voor velen een voorbeeld worden.

Tom van den Oetelaar krijgt voor zijn biografie de persoonlijke plakboeken en brieven van Jos Brink te leen welke werkelijk een zee van informatie vormen.

Niet alle informatie is even vriendelijk. Sommige informatie is zelfs ronduit schokkend, ondanks dat het hier over de roemruchte jaren 60-70 gaat, maar ook deze worden niet geschuwd door Tom.

Het volgt de tijdlijn van Jos en verteld deze met veel ruimte voor anekdotes en uitspraken van Jos zelf en menig keer hoef ik slechts mijn ogen te sluiten en hoor ik hem de zinnen uitspreken op zijn zo typerende komische en soms licht spottende wijze.

Alles bij elkaar geeft het een prachtig beeld van de veelzijdigheid van Jos Brink.

Hoorspelen, cabaret, musicals, TV, Kerk-pastor, auteur en al vanaf de jaren 60 boegbeeld van de homogemeenschap. Winnaar van 2 Televizier-ringen, en wie kent de kus niet die hij Koningin Juliana gaf op haar 70e verjaardag?

Maar ook lang niet altijd een makkelijke mens, zeker niet voor zijn allernaasten.

Door zijn boeiende en vermakelijke manier van schrijven die dan weer eens ontroerend is, maar ook schokkend en aangrijpend, vond ik het een heerlijk boek om te lezen. Samen met de hoeveelheid aan prachtige en soms erg persoonlijke foto’s is het een waar eerbetoon geworden aan een uniek mens.

In de biografie wordt een aantal malen verwezen naar bepaalde musicals en beeldfragmenten. Voor diegenen die zijn geïnteresseerd is veel daarvan terug te vinden op YouTube.

5 Inktpotjes voor deze mooie biografie.
Karin K.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...