vrijdag 15 april 2022

Mindful moorden van Karsten Dusse

 Karsten Dusse heeft met 'Mindful moorden' zijn thrillerdebuut geschreven. Eerder kreeg deze Duitse advocaat en schrijver voor televisie al verschillende prijzen en nu is er dus dit bijzondere misdaadverhaal.

 

Björn Diemel is strafrechtadvocaat met eigenlijk maar één grote client. Deze Dragan is geen brave jongen en actief in de drugswereld, prostitutie en wapens. De keurige Björn ontpopt zich van een keurige jongeman in een geslepen en altijd bereikbare vertegenwoordiger voor de misdadiger. Eigenlijk wordt Björn geleefd en danst hij naar de pijpen van Dragan. Op een dag beslist zijn vrouw dat het anders moet. Als hij zijn dochter Emily nog wil zien moet hij naar een mindfulness cursus.

Tegen zijn zin stapt hij binnen bij Joschka Breitner maar later zal alles veranderen door deze ontmoeting.

Op een dag knapt er iets in de advocaat en hij besluit de principes uit het mindfulness- handboek 'Onthaasten op de inhaalstrook- Mindfulness voor managers' van zijn nieuwe 'relax- goeroe' toe te passen.

 

De originele combinatie van mindfulness en moord is het succesrecept voor een misdaadverhaal vol zwarte humor en absurde situaties. 'Mindful moorden' is allesbehalve een typische thriller waardoor misschien niet iedereen gaat vallen voor dit aparte verhaal.

 

Wanneer je net als ik een originele insteek en aanpak waardeert is het een waanzinnig boek. Een snuifje spanning, veel humor en persoonlijke zelfontwikkeling zijn de ingrediënten die me meenemen in een bijzondere moordtrip. Sommige zaken zijn voorspelbaar en het recept van het mindfullness-manifest is ook cliché maar dit drukt de pret niet.

De klemtoon ligt op hoe de advocaat wel op een heel speciale manier werkt aan meer balans in zijn leven.

 

In zijn zoektocht wordt hij een genadeloze maar intelligente killer. Hoewel zijn daden gruwelijk zijn en hij zich niet sympathiek gedraagt, slik je dit als lezer en krijg je zelfs begrip vanuit zijn situatie.

 

Het perspectief dat je meekrijgt is dat van Björn. Hij neemt je mee in een doordachte zwarte komedie waarbij je kennis maakt met heel wat speciale personages en hun wereld. De auteur maakt je reis ook bijzonder doordat hij elk hoofdstuk begint met een stuk uit het fictieve boek en dit gebruikt als kapstok om heel zijn verhaal steeds opnieuw aan op te hangen.

 

'Mindful moorden' is het begin van een serie die minstens uit drie delen gaat bestaan en die met niets te vergelijken is.

Wat voor mij dit boek uniek maakt is het sarcasme en de gekke maar vernuftige plot die klopt als een bus. De aparte moorden, de bijzondere karakters en heel wat maatschappijkritiek die bij in de mix zit maakt dit eerste deel tot een entertainend en lichtelijk verslavend boek.

 

Ik kan niet wachten om te lezen wat deze originele auteur nog uit zijn hoed weet te toveren.

 

4,5 Inktpotjes

Fany

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...