woensdag 13 oktober 2021

Muurziek van Wouter Polspoel en Herman Van Campenhout

 


Wanneer een journalist van de krant Het Laatste Nieuws in 1989 naar Berlijn vertrekt voor een buitenlandse opdracht, verandert deze grondig door de actualiteit. Tijdens zijn bezoek valt immers ineens de Berlijnse Muur. In het tumult en de feestelijke sfeer, die er na deze historische gebeurtenis ontstaan is, ontmoet Jef de Duitse Hannah en deze kennismaking levert een verrassend resultaat op.

 

Wanneer ze Jef een ongelooflijk verhaal toevertrouwt over de ontsnappingspoging van een Oost-Berlijns gezin in 1969 besluit de journalist dat dit dappere stukje waarheid moet worden gedeeld.

 

In deze young adultroman staat de pakkende geschiedenis van het gezin Berkhof centraal. ‘Muurziek’ toont met hun hachelijke avontuur hoe gevaarlijk en beperkend het was om tijdens de Koude Oorlog in het communistische Berlijn te wonen. Wanneer de maat vol is besluit deze familie immers om naar West- Berlijn te vluchten.

 

‘Muurziek’ fascinerende me en deed me mezelf voortdurend deze vragen stellen: "Gaan ze kunnen verdwijnen en opnieuw beginnen of worden ze toch tegengehouden"?

 

‘Muurziek’ raakt een gevoelige snaar en is spannend en confronterend. Misschien dat sommige zaken wat korter hadden kunnen worden beschreven maar de essentie over hoe het voelde om altijd bang te zijn voor het alziend oog van de Stasi en beknot te worden in je persoonlijke vrijheid en creativiteit is mooi weergegeven.

 

‘Muurziek’ verspringt voortdurend van 1989 naar de tijd in de DDR in 1969. Door de ogen van Sepp, Angelika en hun creatieve dochter Emma zien we hoe het er echt aan toe ging in het oostelijke deel van Berlijn.

 

 

‘Muurziek’ laat zien dat het leven soms anders verloopt dan verwacht. Het bevat onderwerpen als familie, vertrouwen en vrijheid en laat de jeugd een spannende maar ook eerlijke tocht naar een nieuw leven zien. Het vertelt over een voorval dat voor veel jongeren en zelfs volwassenen anders vrij abstract blijft. Meer nog, de val van de Muur is een feit dat heel veel veranderde en nooit mag vergeten worden.

 

De val van de Muur, het kantelmoment in de geschiedenis, is de ideale manier om het heden en verleden te verweven in dit historische boek.

 

‘Muurziek’ speelt zich grotendeels af in een beangstigende omgeving. Toch is ‘Muurziek’ geen tranentrekker maar een leuk en moedig avontuur dat serieuze dingen in een luchtige stijl giet.

 

Dit auteursduo heeft met ‘Muurziek’ een meeslepende young adultroman geschreven die zeker in de smaak gaat vallen bij het doelpubliek.

 

Blijkbaar is dit al de derde historische young adult van deze schrijvers. Misschien moet ik de andere ook maar eens gaan ontdekken dan? Ik kijk alleszins uit naar meer boeken van deze heren.

 

 

4 Inktpotjes

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...