dinsdag 19 oktober 2021

Tijl en de tijdbom van Lara Reims

 


'Tijl en de tijdbom' is een emotioneel jeugdboek waarin woede en onmacht ongelooflijk mooi weergegeven wordt!

 

De groene opvallende cover van Tijl met het aparte horloge en de bliksem rondom hem zijn een rake weergave van de inhoud en maken mij nieuwsgierig.

 

'Tijl en de tijdbom' is vanaf de eerste letter een boek dat ook mij als volwassene meesleept. De elfjarige Tijl blijkt een kort lontje te hebben en eigenlijk wil hij hier vanaf. Onbewust wordt het rood voor zijn ogen en dan gaat bam… de tijdbom af. Op school heeft hij de laatste tijd al meermaals bij de conciërge Linda gezeten omdat hij zich weer eens niet kon beheersen. Eigenlijk is hij ook bang want zijn vader blijkt ook zo boos te kunnen worden en soms denkt Tijl dat hij net zoals zijn vader is.

 

Vroeger was alles anders maar de economische crisis heeft zijn vader erg onzeker en angstig voor de toekomst gemaakt. Eigenlijk is hij al een tijd zichzelf niet meer sinds hij drinkt.

 

Gelukkig heeft Tijl heel veel hulp en steun van zijn stoere zusje Tess. Ook Simon die al jaren zijn vriend is en nu zijn compagnon in hun spannende spel op de verlaten bouwplaats, heeft meestal een kalmerende invloed op hem. En in zijn gamewereld waar hij zombies verslaat voelt hij zich ook vrij en een superheld.

 

Hoewel het thuis niet gemakkelijk is met een vader die voor het minste agressief reageert, wil Tijl zijn vader ook beschermen. Hij weet diep in zijn hart immers dat deze zijn gezin ondanks alles graag ziet.

 

Wanneer Tijl een lichtje en een bijzondere hond in de verte ziet is dit het begin van een avontuur dat leest als magie.

 

Lara Reims slaagt erin om de karakters te doen leven. De hoofdstukken zijn kort waardoor dit verhaal vlot leest. Ze zijn ook vol emotie geschreven en laten goed de leefwereld en interesses van de doelgroep zien. Net zoals in andere boeken van haar verbindt ze technologie met gevoel en actuele thema’s.

 

De manier waarop ze oplossingen geeft om de problemen aan te pakken vind ik erg knap bedacht. 'Levy en het wonderdoosje' heb ik niet gelezen maar toen ik over enkele bijzondere personages las in 'Tijl en de tijdbom' werd ik nieuwsgierig en ging op zoek. Hoewel Levy en Robin geen onbekenden zullen zijn voor wie haar vorig boek las, was het voor mij een prettige kennismaking. Stilletjes hoop ik om alle personages nog eens tegen te komen omdat ze nu als vrienden aanvoelen.

 

Het pakt me hoe het verhaal opgebouwd is en hoe het met woorden die niet te moeilijk zijn de juiste snaar raken. Het is ook fijn om te weten dat Tijl en zijn gezin er niet alleen voor staan. Dit jeugdboek gaat naast woede zeker ook over familie, vriendschap en liefde. Vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn ook door heel het boek erg belangrijk.

 

'Tijl en de tijdbom' is een hoopvol en spannend jeugdboek met een prachtige boodschap.

 

5 Inktpotjes

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...