maandag 11 oktober 2021

De stem van Jessica Durlacher

 


Wat is dit een mooie politiek geladen roman die tot nadenken stemt.

 

Wanneer Bor en Zelda in 2001 als ze willen trouwen terecht komen op enkele honderden meters van de aanslag op 9/11 zal niets nog hetzelfde zijn.


Deze dag heeft onze samenleving veranderd en hoewel dit verhaal fictie is, verpakt Jessica Durlacher de actualiteit op een aangrijpende manier in dit boek. Sommige zaken zijn misschien nogal gekunsteld in deze roman maar wat ik vooral knap gedaan vind is hoe ze de lezer zelf laat nadenken over goed en kwaad.

 

Zelda, de gesloten vrouw, schrikt van de gedachten van zichzelf wanneer ze Amal, een beeldschone Somalische asielzoekster, ontmoet. Als hun Poolse nanny vertrekt en deze jonge vrouw hun nieuwe oppas wordt blijkt dat Zelda toch wel dubbele gevoelens heeft. Ze wil wel tolerant zijn maar twijfels steken toch de kop op.

 

Amal blijkt erg mysterieus maar ook fascinerend en ze krijgt al snel een band met iedereen. Wanneer Amal ontdekt dat ze goed kan zingen schrijft ze zich onder invloed van Zelda haar kind in voor de jacht naar 'De Stem'. Deze wedstrijd en een onthulling tijdens dit parcours zorgen voor een dramatisch verloop van hun toekomst.

 

Zelda is de verteller van 'De Stem' en zij vertelt vijftien jaar later hoe hun leven verder ging na alle heisa. De relaties in haar leven verlopen moeizaam en door haar starre kijk op dingen overkomen haar de situaties en neemt ze zelden het heft in eigen handen.

 

'De Stem' begint traag. Het verhaal focust eerst op hoe de vreselijke gebeurtenissen op 9/11 hun blik op de wereld anders maakte voor heel het gezin maar later wordt het verhaal spannender. Eerst worden de personages geïntroduceerd en de krijtlijnen uitgezet voor de aanloop naar het onvermijdelijke einde.

 

Ik heb genoten van de soms poëtische zinnen en ethische vragen, politieke opvattingen en de gedurfde onderwerpen die in 'De Stem' de revue passeren.

 

'De Stem' is een boek waarin duidelijk wordt hoe belangrijk vrijheid en een eigen mening is maar ook hoe deze gevormd kan worden. Dit is een verhaal over universele waarden als gezinsgeluk, overtuiging en de vraag hoe een mens goed kan doen.

 

Deze literaire roman omvat heel veel thema's van het onveiligheidsgevoel tot fanatici en zelfmoord. 'De Stem' is een boeiende fictieve kijk op hoe wat je overkomt of meekrijgt je persoonlijkheid vormt en je gedrag later gaat beïnvloeden.

 

Sommige dingen zijn voorspelbaar of hadden meer uitgediept mogen worden maar de thematiek van ' De Stem' is intrigerend.

 

3.5 Inktpotjes

Fany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...