zondag 3 oktober 2021

Wilde Gok van Johnny Bollé

 


Een mysterieuze pageturner met plot twists die me doen duizelen.

 

Het boek begint met een afgrijselijke moord en van bij de start word ik meegezogen in dit onwijs spannende boek. Het verhaalt speelt zich af aan de Franse Rivièra in de jaren 70. Céleste lijkt een glamorous leven te leiden in de buurt van het mondaine Nice. Haar dochters Manon en Beau hebben precies geen zorgen en vertoeven in luxe. Maar zij weten niet hoe hun moeder de waarheid wanhopig verzwijgt.

 

Céleste is immers in een wespennest terecht gekomen. Na de dood van haar man ontspoorde haar leven en kwam ze door haar gokverslaving in het nietsontziende drugsmilieu terecht. Om te ontsnappen waagt ze nu een wilde gok met haar dochter als pion. Het loopt totaal anders af dan verwacht en vanaf dan zal niets nog hetzelfde zijn.

 

In een klein dorpje is er een vrouw met geheugenverlies, die, uitgezonderd dat ze gelukkig is met haar partner, niets meer weet. Wanneer een vreemde vrouw haar waarschuwt begint ze te twijfelen en stilaan wordt duidelijk dat haar leven één grote leugen is.

 

Ik was zeer benieuwd of ik na ‘Wilde Gok’ zoals vele anderen ook zo enthousiast zou zijn over deze Vlaamse auteur. ‘Wilde Gok’ reviewen zonder al te veel te verraden is moeilijk omdat het zo knap en complex in elkaar steekt. De soms eigenaardige verhaallijnen vormen een puzzel die voor een aha moment zorgt als hij eindelijk gelegd is. Zo ver geraak je niet zomaar want eerst trakteert de auteur je op talloze plotwendingen, enkele lijken en een waanzinnig uitgedachte thriller. Wanneer je denkt te weten hoe het verhaal echt in elkaar steekt, gooit hij er weer een twist van formaat tegenaan en slaat het opnieuw een andere richting in.

 

De schrijfstijl is beeldend en vlot waardoor ik het boek niet meer kon neerleggen.

 

‘Wilde Gok’ wordt beleefd vanuit het perspectief van de verschillende personages en de flashbacks tonen een niet zo fraai verleden dat gevolgen heeft voor het heden. Het is genieten geblazen van alle stukjes die een meedogenloos schaakspel ontsluieren. Naast spanning heeft deze schrijver lelijkheid naast schoonheid geportretteerd. Hij speelt met zijn personages hun leven en toont je hoe fake en meedogenloos de glitterwereld is. Eigenlijk is het vooral discriminatie, manipulatie, wreedheid en uitbuiting dat in dit verhaal weerklinkt. De karakters zijn mooi uitgewerkt en hebben bijna allemaal een schaduwkant wat het verhaal voor mij een extra dimensie gaf. Wraak, verloren dromen, angst en verbrokkelde familiebanden creëren heftige emoties en naast de spannende stukken waren deze scènes degene die mij het meest raakten.

 

‘Wilde Gok’ verbindt Franse flair, muziek en gruwelijke spelletjes in een flitsende literaire thriller waaronder de pracht en praal afschuw en macht verborgen zit.

 

De spin lokt iedereen geduldig in zijn web.

 

‘Wilde Gok’ was mijn eerste boek van Johnny Bollé maar gaat zeker niet de laatste zijn.

 

4.5 inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...