dinsdag 6 december 2022

Vijf levens – Jenny Tinghui Zhang

 


 Een wreed maar tegelijkertijd sprookjesachtig verhaal.

 


China, 1880. Daiyu wordt door haar oma aangespoord om te vluchten wanneer haar ouders opgepakt worden door het huidige regime. Ze knipt haar haar af en doet zich voor als weesjongen Feng. In de stad gaat ze aan de slag als schoonmaker bij de kalligrafie-school van meester Wang.

Echter, op een dag wordt ze op de markt meegelokt door een man die haar ontvoert naar Amerika, waar ze gedwongen wordt te gaan werken als prostitué in een luxe bordeel. Haar eerste klant helpt haar echter te ontsnappen, en weer neemt Daiyu een andere identiteit aan en als Jacob gaat ze als winkelhulp aan de slag bij een Chinees levensmiddelenwinkeltje in Idaho. Ze is vastbesloten om terug te keren naar China om daar haar ouders en oma te gaan zoeken. Ze werkt hard om te kunnen sparen en eindelijk voelt zij zich relatief veilig. Wanneer er echter een nieuwe wet wordt aangenomen in Amerika, de Chinese Exclusion Act, waarmee Chinese immigratie moet worden tegengegaan, slaat de stemming om in het land en begint er een heksenjacht tegen de al aanwezige Chinese immigranten.

 

Als een sprookje, zo voelde dit prachtige geschreven verhaal voor mij aan. De waarheid achter dit boek is echter minder sprookjesachtig. Het is namelijk deels gebaseerd op een wreed stukje Amerikaanse geschiedenis waarbij er in de tweede helft van de 19e eeuw tal van geweldsincidenten tegen Chinese immigranten plaatsvonden. Zelfs voor veel Amerikanen is dit stuk geschiedenis vrijwel onbekend.

Jenny Tinghui Zhang verweeft dit in een gefictionaliseerd maar indrukwekkend verhaal.

Dit doet ze met een mooi en toegankelijk taalgebruik die een mythische sfeer oproept. Het feit dat Daiyu steun zoekt bij een personage uit een oud Chinees verhaal naar wie ze vernoemd is, versterkt deze sfeer. Wat ook prachtig door het gehele verhaal verweeft is, is het gebruik en de uitleg van de Chinese kalligrafie. Wat is dat toch een bijzondere en prachtige taal!

 

Van alle personages in het boek is dat van Daiyu het beste uitgewerkt. Je leeft met haar mee en hoopt voor haar op een happy end. Maar ook daarin lijkt dit verhaal op een sprookje: we weten allemaal dat de originelen van veel kindersprookjes niet altijd even gelukkig eindigen….

 

4 inktpotjes

Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...