vrijdag 30 december 2022

Onze chef van Boekinkt

 

Op naar een fris en fruitig nieuw boekenjaar!

 

Eind december is altijd het uitgelezen moment om terug te kijken. En om goede voornemens te maken. Dat laatste, daar doe ik niet aan. Alhoewel een leesdoel opstellen voor 2023 natuurlijk ook een goed voornemen is, en dat doe ik altijd braaf. Maar competitief ingesteld ben ik niet, ik zet mijn doel altijd op 80 boeken en ik ga daar elk jaar overheen. Waarom dan niet hoger zetten? Omdat het mij niet uitmaakt hoeveel iemand leest. Al lees je 1 boek per jaar, dat kan voor iemand al een hele prestatie zijn. En ja, strips en doktersromannetjes zijn ook boeken! Bij mij staan er ook Suske en Wiskes tussen. Laat je nooit door iemand vertellen dat dat geen lezen is!

 

2022 was voor mij qua lezen wel een bijzonder jaar. Want in mei trok ik de stoute schoenen aan en meldde ik me op een oproepje van Boekinkt waarin gezocht werd naar nieuwe teamleden. Ik schrijf wel al wat langer recensies voor een eigen Instagram-pagina, maar het is toch altijd spannend of iemand anders jouw recensies wel passend vindt. Maar de klik was er, en ik rolde met een leesclub rondom een boek van Hugo Luijten (van grote zus Thrillerlezers) meteen met mijn neus in de boter. Een schrijver waar ik nog nooit van gehoord had, een superspannende thriller, een enthousiast team en veel gezelligheid: echt wat voor mij! Dat mijn stapel te lezen boeken inmiddels steeds meer uitpuilt, dat wist ik toen nog niet, maar dat is beroepsrisico, zal ik maar zeggen.

En ik zou ik niet zijn als ik in mijn enthousiasme niet meteen allerlei dingen oppak: de Instagram-pagina, planningen, lijstjes en zelfs een TikTok-account. Ik hoop niet dat mijn teamleden inmiddels al gillend gek van mij worden.

 

En zo gleed ik langzaam de wondere boekenwereld in, en deed ik allerlei dingen voor het eerst: filmpjes maken, een boekbespreking met een auteur, interviews met auteurs, naar een signeersessie gaan. Best een dingetje eigenlijk voor een introvert zoals ik die het liefst op de achtergrond functioneert. Nooit gedacht dat ik ooit nog eens met mijn hoofd op TikTok zou verschijnen, laat staan gezellig te gaan zitten kletsen met een auteur waar ik nog nooit van gehoord had. Maar wat is het leuk!! En vooral: wat verschijnen er toch prachtige boeken, van voor mij bekende én onbekende auteurs.

 

Ik heb dan ook enorm veel zin in het aankomende boekenjaar. Plannen zijn er genoeg: ten eerste wil ik graag meer boekenfeestjes gaan bezoeken. Op 14 januari staat er een boekenfeestje op de planning van collega-bloggers in Kerkrade waar meer dan 30 Nederlandse en Vlaamse auteurs komen. In Limburg dus voor mij in de buurt.

Ook blijkt de bibliotheek in Weert regelmatig auteurs uit te nodigen voor een lezing. Dat lijkt me ook superleuk om wat vaker naartoe te gaan.

Voor TikTok blijven we lekker leuke en gekke filmpjes maken. Want ik vind het ook gaaf om te zien dat er veel jeugdige lezers zijn die zich helemaal op dat platform hebben gestort.

 

En verder……tja, lezen natuurlijk! Heel veel lezen! In de nieuwe voorjaarscatalogussen van de uitgeverijen staat alweer zo veel moois. Ik kijk het hele jaar al uit naar de Nederlandse vertaling van ‘The Lincoln Highway’ van Amor Towles, eindelijk is ie er in januari! En we worden al maanden gespamd met het boek ‘Morgen en morgen en morgen’ van Gabrielle Zevin. Van iedereen die ‘m al in het Engels las hoor ik dat ik deze moet lezen.

Ook heb ik de smaak te pakken met boeken van Nederlandstalige auteurs. We beginnen het nieuwe jaar met een leesclub rondom het nieuwste boek van Nina Verheij. Voor mij persoonlijk een eerste kennismaking met haar boeken dus ik ben erg benieuwd!

 

‘Boekige’ plannetjes genoeg dus. Nu nog tijd. Waar koop ik tijd??

Ach, dat is ook maar een luxeprobleem hè! Ik wens iedereen in ieder geval een geweldig leesjaar toe!

 

Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...