vrijdag 29 juli 2022

Branco & Julia – Gert-Jan van den Bemd

 


 


“…. op dat moment bedacht ik dat foto’s in feite tastbare bewijzen waren dat het leven de moeite waard was, een poging om het wat langer vast te houden, gesublimeerde herinneringen.”

 

Het leven van curiosa- en antiekhandelaar Branco en kunstenares Julia raken met elkaar verweven wanneer ze tegelijkertijd hun oog laten vallen op een aantal oude foto’s op een rommelmarkt in Lissabon. Julia bemachtigt twee foto’s en Branco legt de hand op een serie anderen. Julia wil de foto’s gebruiken als inspiratie voor een reeks schilderijen, Branco bedenkt dat hij op basis van de informatie achter de foto’s een roman wil gaan schrijven. Hun gedeelde bezit brengt hen samen en leidt tot een speurtocht naar het leven van de vrouw op de foto’s. Brengt het ze wat ze verwachten te vinden?

 

Ik nam dit boek in mijn koffer mee naar Parijs, maar wat me zo vaak gebeurt met een stadstrip: ik nam het ongelezen weer mee terug. Toch was het of het zo moest zijn: Branco & Julia komen uiteindelijk ook niet op hun bestemming in Parijs aan.

Uiteindelijk las ik het thuis, tijdens twee uitzonderlijk warme dagen. Het bleek er precies het juiste boek voor te zijn, natuurlijk omdat het zich afspeelt in het mooie Portugal en Frankrijk. Maar ook vanwege de heerlijk langzame schrijfstijl die Van den Bemd hanteert. Het boek is traag maar verveelt geen moment. Julia en Branco zijn heerlijke personages, hun eigen verhalen zijn uitermate boeiend en de interactie tussen die twee maakt het nog spannender.

Ieder hebben ze hun eigen twijfels en onzekerheden, zonder dat het ergens te dramatisch wordt. Welnee, humor, zelfspot en realiteit, daar draait het meer om.

 

Op het oog lijkt dit boek een vrij eenvoudig verhaal te zijn: duo vindt oude foto’s, ziet er een verhaal in en gaat op roadtrip. Nou ja, min of meer gearrangeerd, maar het is een roadtrip. Maar Gert-Jan zou Gert-Jan niet zijn of hij weet een aantal ingenieuze twists in het verhaal aan te brengen. Ik ervaarde dit al in een eerder boek van zijn hand, Na de val, en ook hierin is dit weer het geval. Echter, het wordt nooit een trucje, intrigeert telkens weer en zit uitermate knap in elkaar. Zo rolt hij het verhaal langzaam uit, telkens wisselend tussen het perspectief van Julia en Branco, met hier en daar wat korte terugwerpingen in de tijd waardoor het verhaal af en toe voelt als een mysterie.

Veel te snel dan ook kwam dit boek tot zijn einde, en pinkte ik zelfs nog een traantje weg toen ik het dichtsloeg. Ik wilde helemaal nog geen afscheid nemen van Branco & Julia.

Ik denk dat ik hiermee één van mijn favoriete zomerboeken heb gevonden, en ondanks dat ik helemaal niet van ‘op de foto gaan’ houd, kijk ik door de quote waar ik mijn recensie mee begon, en die me diep raakte, wel ineens anders tegen foto’s maken aan.

 

5 volle inktpotjes

 

Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...