woensdag 27 juli 2022

Je bent niet alleen van Isa Hoes en Merlijn Kamerling

 


Dit  openhartige non- fictie boek is geschreven om anderen een hart onder de riem te steken.

 Isa Hoes en Merlijn Kamerling hebben dit boek samen gemaakt. Eerder schreven ze al apart maar dit verhaal vertellen ze samen. Zij laten heel eerlijk en open zien hoe rouw vanuit elk karakter anders beleefd wordt.

Natuurlijk is ook je band met de overledene belangrijk. Het is duidelijk dat je partner verliezen anders voelt dan je ouder moeten laten gaan.

 Wat dit autobiografische boek pakkend maakt zijn de gesprekken die ze met andere mensen zoals Edwin Spee en Julian van de Kamp, man en moeder van Bibian Mentel hadden .  Naast hen gingen ze onder andere ook praten met Xandra en Lola Brood,  Humberto Tan, Kluun en zijn dochter Eva en Marjan Huydts.

 De persoonlijke herinneringen of moeilijke momenten van de achterblijvers doen bij mij vaak een traan rollen. De fragmenten uit andere boeken over verdriet geven hun kijk nog een extra dimensie.

 Dit eerlijke maar ook hoopvolle boek laat zien hoe nabestaanden na de dood van hun geliefde stilaan uit het dal kruipen en een nieuwe toekomst tegemoet gaan. Het ontkent ook de zware tijden niet en zowel Merlijn als Isa delen hun verhaal rond het verlies van Antonie Kamerling. Dit  boek bespreekt gevoelige onderwerpen zoals de fases van rouw, het afscheid nemen en de dagen na de dood . Ook hoe je verder gaat wanneer alles anders geworden is komt uitgebreid aan bod. Dat je dingen leuk mag vinden en terug geluk mag vinden is een belangrijk iets om te onthouden net zoals dat rouwen uniek is.

 Je bent niet alleen toont dat je er niet alleen voor staat en dat rouw persoonlijk is en geen houdbaarheidsdatum heeft. Het maakt gevoelens rond hoe je reageert nadat je een geliefde kwijt bent bespreekbaar en toont dat al deze emoties er mogen zijn. Verdrinken in je verdriet is geen oplossing maar het wegduwen ook niet. Ik ben er zeker van dat de thema's herkenbaar zijn voor velen en dat al deze ervaringen steun kunnen bieden in moeilijke tijden. Zelfs voor wie geen rouw doormaakt  is 'Je bent niet alleen' een bron van inspiratie en hoop. Dit troostrijke boek geeft naast krachtige verhalen immers ook tips over hoe je kan omgaan met iemand die een dierbare verloor.

 Bij dit boek is ook een playlist op Youtube met de aangehaalde muzieknummers . Muziek en literatuur zijn immers beiden troostend en dat veilige warme gevoel is net wat de auteurs van 'Je bent niet alleen' willen bereiken.

 4 inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...