zondag 3 juli 2022

De zaak aan Highway 62 - Laila Lalami

 



Een whodunnit die leest als een gelaagde roman over de grote levensthema's.
 

Laila Lalami gebruikt als kapstok een vermoedelijke hit & run maar dit verhaal is eerder een intrigerende roman dan een thriller. Eigenlijk is dit , zoals de flaptekst al aangeeft ,een combinatie van meerdere genres.

 Driss, een immigrant die met zijn gezin naar Californië kwam wonen, wordt doodgereden in een klein plaatsje in de Mojavewoestijn. Wie is verantwoordelijk voor deze hit & run ? Heeft zijn dochter Nora gelijk en is deze aanrijding geen toeval?

 Dan komt er een aparte getuige tevoorschijn. Wordt het verhaal dan anders of juist niet?

 Een gemeenschap vol geheimen en talloze raadsels om op te lossen wachten de politierechercheur en Nora. Is er voor de personages in dit verhaal plaats voor liefde en kan hoop woede of verdriet verminderen?

 De zaak aan Highway 62 geeft verschillende bijzondere Amerikanen een stem. Door de ogen van deze, veelal immigranten, spreekt de auteur over rouw, racisme, verloren dromen , angsten en liefde. Woede, verdriet en frustratie zijn maar  enkele van de gevoelens die de revue passeren. Soms mocht het wat meer show and don't tell zijn. Desondanks ben ik vooral geïmponeerd door de kijk die de karakters hebben .

 Grote thema's zijn verwerkt in dit boek en het is niet het moordmysterie dat het meest fascineert maar de extra laag die verwerkt is in de verschillende perspectieven. Wat me vooral raakt is dat elk personage zijn eigen visie heeft .Laila Lalami slaagt er met verve in om me elk standpunt te doen begrijpen.

 De situatie wordt beleefd vanuit hun ervaringen en zowel het heden als het verleden kleuren de invulling van elke gebeurtenis. Wat blijft hangen zijn de gedachten en herinneringen die deze speciale Amerikanen met me delen.  Het verhaal van deze mensen gaat over vooroordelen en gemiste kansen.

 Wat ik jammer vind is dat het einde ineens komt en zo afgeraffeld lijkt. Dit is een  gemiste kans omdat de auteur voor de  rest van het verhaal echt wel de tijd nam om de story op te bouwen.

 De zaak aan Highway 62 is een beklijvende literaire roman die raakt door zijn inhoud. Soms is het net wat subtiel verborgen zit tussen de zinnen of niet uitgesproken wordt dat het meest indruk maakt.

 3,5 dikke inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...