zaterdag 19 februari 2022

De Peetmoeder van Ingar Johnsrud

 


De cover

Een idyllische foto van authentieke huisjes aan het water, staan in scherp contrast met de opvallende titel in goud dat lijkt te zijn omringd door verbrand papier. Onderaan de cover: Het enige wat ze wilde, was een normaal leven. Wat ze kreeg was wraak. De cover springt in het oog en maakt nieuwsgierig. Wat stond er op dat papier en wie wil waarom wraak?

De achterflap
In een hut bij een oude, uitgeputte goudmijn wordt, hangend aan een balk, een dode man gevonden. Vijfentwintig jaar geleden heeft Ringo’s dochter Stella gezworen dat ze haar vader nooit meer zou zien. Nu moet ze toch de man die ze verachtte begraven en terugkeren naar haar geboortedorp Vike. In de vallei lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het landhuis Wiike torent nog altijd uit boven de gebouwen langs de fjord en eigenaresse Esther Wiike is nog steeds de ongekroonde koningin van het dorp.

Ringo blijkt een erfenis te hebben nagelaten die Stella’s beeld van haar verleden ongenadig overhoop zal halen. Het is namelijk een erfenis die wraak vereist.

Het verhaal
We leren het hoofdpersonage Stella kennen, die in de gevangenis een straf uitzit wegens heroïne-bezit. Daar krijgt zij te horen dat haar vader Ringo is overleden en ze krijgt de mogelijkheid om zijn begrafenis bij te wonen doordat ze de resterende straf met enkelband ‘in vrijheid’ mag uitzitten. Stella verloor haar moeder al op jonge leeftijd. Haar vader, een notoire alcoholist, was verantwoordelijk voor haar dood. Na de dood van haar moeder groeit Stella op bij haar peetmoeder Esther, vrouwe des huizes op het landgoed Wiike. Het landgoed waar haar moeder als kokkin in de keuken had gewerkt. Verteerd door verdriet en woede zweert ze nooit meer contact te willen hebben met haar vader, echter een tijdje terug zocht haar vader zelf contact met haar en zouden ze elkaar een keer ontmoeten. Zijn dood voorkomt dat dit gebeurt. Stella reist af naar haar geboortedorp Vike om afscheid te kunnen nemen van haar vader en wellicht antwoorden te kunnen vinden op de vragen die haar zijn blijven achtervolgen sinds zij op achttienjarige leeftijd het dorp verliet. Ze had zeker gelukkige momenten in haar jeugd, maar het alcoholisme van haar vader heeft veel van die idylle verpest. Zal zij de antwoorden vinden op haar vragen? Heeft haar vader zichzelf wel van het leven beroofd of spelen hier hele andere dingen? Stella wordt flink op de proef gesteld. Lukt het haar om uit de problemen te blijven?

De schrijfstijl is prettig en boeiend. Heden en verleden wisselen elkaar af en je leert Stella en alle andere personages steeds een beetje beter kennen. Hoewel de opbouw van het verhaal rustig is, weet Johnsrud de spanning op een prettige manier op te voeren. Het maakt nieuwsgierig en de bladzijden vliegen voorbij. Het verhaal heeft van alles een beetje, prachtige natuur, familiedrama en duistere geheimen. Ik geniet van de geweldige landschappen die dusdanig worden beschreven dat ik het gevoel heb mee te reizen, smul van de geheimen die langzaam worden ontrafeld en de spanning die langzaam wordt opgevoerd. Het is niet moeilijk om je mee te laten slepen met dit verhaal. Na elk hoofdstuk worden tipjes van de sluier opgelicht, genoeg om je aandacht vast te houden en je nieuwsgierig te maken naar meer. De spanning bouwt langzaam op en het eind blaast me compleet omver met een geweldige wending die ik niet zag aankomen en die mij zowel euforisch als verbaasd achterlaat.

Mijn leeservaring
Ik heb echt ontzettend genoten van dit boek. Het verhaal, de personages en het langzaam opvoeren van de spanning maakten dat ik het boek maar moeilijk weg kon leggen. Met een knallend slotstuk vallen alle puzzelstukjes uiteindelijk op zijn plek. Voor mij de eerste kennismaking met deze auteur, maar zeker niet de laatste.
‘De Peetmoeder’ van Ingar Johnsrud krijgt van mij 4 inktpotjes.

Hilona

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...