vrijdag 4 februari 2022

Een meedogenloos gehoor van Mauk Westerman Holstijn

 
Een bizarre maar wondermooie bundel vol verhalen die beroeren, shockeren of doen mijmeren. In de chaos zit er een lijn vol fantasie van een bevreemdende schoonheid.

 

Mauk Westerman Holstijn (1997) studeerde biotechnologie en mariene ecologie aan Wageningen University & Research. Hij publiceerde eerder verhalen in Hollands Maandblad. In 2020 won hij met het verhaal ‘Droogte’ de Resource-literatuurwedstrijd, waarvan de jury onder leiding stond van Louise O. Fresco. ‘Een meedogenloos gehoor’ is zijn debuut in boekvorm.

 

Deze negen verhalen lijken los van elkaar te staan. Toch hebben ze enkele zaken gemeen. Ze gaan allemaal over emoties en reacties op een situatie die zich voordoet. De stukjes literatuur staan vol prachtige woorden en abstracte of gevoelige persoonlijke bespiegelingen.

 

Mauk Westerman Holstijn zijn schrijfstijl is gevat en cynisch. Ondanks dat de vreemde gebeurtenissen soms onbegrijpelijk of complex lijken, sleurt hij je onherroepelijk mee in zijn rare universum.

 

Deze verhalenbundel getuigt van grote creativiteit, durf en een grenzeloze verbeelding. Schoonheid hoef je niet te begrijpen maar moet je voelen en dat doet deze verrassende en originele collectie zonder twijfel. De diverse verhalen zijn intens en altijd ontstaat er vanuit een onbenullig of nietig iets een crisis die zorgt voor transformatie of een nieuwe kijk op de dingen. Een favoriet kiezen is erg moeilijk omdat elk verhaal me op een andere manier aanspreekt. Juist waar alles gewoon lijkt, is er iets vreemds aan de hand.

 

Heftige emoties zoals paniek, verwondering of verbijstering komen voorbij. Filosofische stukjes of verhalen vol sarcasme en kritiek op onze snelle gewetenloze maatschappij vol meelopers passeren de revue. ‘Een meedogenloos gehoor’ is lekker divers, doet nadenken en gaat over de grote thema's van leven en dood. Vrijheid, geluk, verslaving, isolatie... zijn slechts enkele elementen die verwerkt zijn in de toch wel vrij donkere schrijfsels. Dit zijn geen rozengeur en maneschijn stories maar diepzinnige ervaringen.

 

Deze verhalenbundel is literatuur die je moet beleven. Bij mijn tweede leesbeurt ontdekte ik weer nieuwe nuances en details. Neem dus je tijd om de ideeën in de pennenstreken te ontdekken, laat ze rustig bezinken en verdwaal in een absurde wereld waar niets onmogelijk is en gek niet bestaat.

 

‘Een meedogenloos gehoor’ is een intiem en monsterlijke kijk op het leven. De schrijfsels zijn puur, vaak rauw maar ook poëtisch, filosofisch en apart. Hoewel iedereen de verhalen anders gaat ervaren gaat niemand ze snel vergeten.

 

‘Een meedogenloos gehoor’ bedacht door deze jonge debutant die schrijft als een oude rot vol levenservaring is zeker beloftevol.

4,5 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...