dinsdag 1 februari 2022

Obscuritas (Rekke &Vargas 1)van David Lagercrantz

 


Wat een bijzonder duo is dit! Wat heb ik genoten van deze start van een intelligente en originele nieuwe misdaadserie.

 

Wie kent David Lagercrantz als lezer ondertussen niet? Hij was namelijk diegene die De Millenium - reeks verderzette in de stijl van Stieg Larsson en hij schreef 'Ik, Zlatan’. Zou deze auteur mij kunnen overtuigen met zijn eigen idee?

 

In 2003 wordt Micaela Vargas door haar verleden gevraagd om mee te werken aan het oplossen van een case. Net buiten Stockholm werd immers het lichaam van een scheidsrechter gevonden. Op vraag van de hoofdinspecteur bij de politie komen enkele rechercheurs terecht bij de bijzondere psycholoog-professor Hans Rekke. Het bezoek en de intelligente man maken grote indruk op deze kritische jongedame. Jammer genoeg gedraagt Hans zich raar en de zaak komt uiteindelijk op een dood spoor. De dader zou immers volgens velen de vader van één van de spelers, de heetgebakerde Costa zijn, maar is dit echt zo of is er meer aan de hand?

 

De agente gaat verder met haar leven en haar vroegere baan maar op een alles overrompelende manier komt ze plots terecht in het leven van Hans.

 

De pianist en aparte ondervrager blijken uit de gratie geraakt. Hij worstelt niet alleen met zijn geestelijke gezondheid maar ook met een verslaving. Micaela en Hans besluiten de eerdere zaak in het voetbalmilieu uit te zoeken. Samen proberen ze gerechtigheid te doen geschieden maar de hedendaagse samenleving heeft zijn eigen idee.

Slagen deze twee mensen erin om de echte waarheid boven tafel te krijgen? Kunnen ze hun eigen demonen bezweren of zijn deze sterker?

 

Obscuritas is geen snel verhaal maar ik voelde vanaf de eerste letter dat dit aparte boek me in zijn greep zou krijgen. Het onderzoeksduo is zo knap neergezet, de situatie is schrijnend en geloofwaardig en als klap op de vuurpijl zijn de besproken thema's niet doorsnee maar gedurfd en gebaseerd op realistische en actuele situaties.

Daders zijn mensen en het wordt al snel duidelijk dat iedereen dader kan worden.

 

David Lagercrantz heeft duidelijk talent en heeft nu zijn eigen weg uitgestippeld. Verwacht geen nagelbijtende thriller maar een politiek geladen misdaadverhaal met een duo dat als water en vuur is maar prachtig samensmelt. Obscuritas is een gelaagde spannende vertelling met mooie zinnen.

 

Het boek bevat diepzinnige stukjes en er is een speciale link met klassieke muziek die het een geheel eigen sfeer geven. Dit is geen hap snap verhaal maar neem je tijd en geniet van de zoektocht en je wilt net als ik meer van dit.

 

Ik ben blij te horen dat deze serie al zeker een trilogie gaat worden en kijk uit naar de evolutie van de hoofdpersonages. Het begin vind ik een erg sterke introductie en als de reeks zo verder gaat wordt dit een topper.

 

 

4,5 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...