vrijdag 25 maart 2022

Duisternis van Eva Linden

 


Wat een heerlijke personages en onuitputtelijke fantasie in deze young adult fantasy.

 

Het eerste boek ‘Duisternis’ uit De zeven zonderlingen serie is blijkbaar losjes gebaseerd op het rollenspel Dungeons and Dragons. Net zoals in dit verhaal zijn er dan helden nodig met magie, speciale vaardigheden en vechttechnieken.

 

Hamley Books is gekend voor zijn prachtige vormgeving en bij deze young adult is dit niet anders. ‘Duisternis’ valt op en het embleem van het keizerrijk komt ook terug aan elk begin van een hoofdstuk.

 

Uit de proloog blijkt dat het keizerrijk Astonia hulp nodig heeft. De Duisternis rukt immers op en er is niet alleen het gevaar van de demonen maar er is ook een vreselijke plaag op komst. Om terug licht te brengen rekent het keizerrijk volgens een voorspelling op de zeven zonderlingen.

 

In herberg De verdronken Scheper besluiten enkele wezens een vrouw te helpen en haar ontvoerde broer te gaan zoeken. Hun akelige vondst in de ruïnes bewijst jammer genoeg dat de tijd gekomen is om het kwaad te verdrijven. Duistere magie en een vreselijk iets bedreigen blijkbaar Arcana, de hoofdstad van het keizerrijk Astoria.

De groep besluit om keizerin Alessia Stormkroon te gaan waarschuwen.

Eenmaal in het paleis aangekomen blijkt hoe erg de toestand wel niet is en dan wordt duidelijk dat iedereen rekent op de zeven helden. Onze vijf vrienden wacht dus nog een verrassing. Wanneer hun luchtschip crasht in het woud van het zingende Meer maken ze abrupt kennis met Thomaz, een Mens en Angaedil een Elf.

 

Samen zijn Jaii, Kahuna, Eleanor, Pangur, Abigor, Thomaz en Angaedil blijkbaar de buitenstaanders of 'Zeven Zonderlingen'. Het lot heeft blijkbaar op voorhand al beslist dat zij samen de queeste verder zetten en op zoek gaan naar antwoorden. Hun tocht zit vol vijanden zoals de spinnen of zelfs de bezetenen. Tijdens hun avontuurlijke reis wordt duidelijk dat ze erg verschillend zijn en elkaars talenten vullen elkaar perfect aan. De verschillende figuren hebben ook een apart cadeau gekregen van de keizerin om hen te steunen bij hun taak. Onderweg komen ze ook allerlei attributen en wapens tegen die ze dan weer kunnen inzetten tegen de Cultisten en hun handlangers.

 

Uiteindelijk blijkt dat er door hun samenwerking en het uitvoeren van een aantal sensationele proeven er verandering is. Toch is hun avontuur nog niet ten einde en wacht er de helden later nog meer gevaar.

 

Dit eerste deel uit deze nieuwe fantasy reeks van Eva Linden zit vol personages. De queeste van onze helden wordt gebruikt om de karakters en het middeleeuwse universum te introduceren. Stukje bij stukje ontdek ik wie deze figuren zijn en er wordt een glimp uit hun verleden meegegeven. Al snel wordt duidelijk dat de sterkte van dit bijzondere team niet alleen in hun magie, wapens of vaardigheden zit maar het is vooral hun grote hart en hun samenwerking die hen steeds dichter bij hun doel brengt. Ook onverwachte bondgenoten zorgen steeds voor een tip of praktische hulp.

 

De Duisternis is ingetreden en het wordt al snel duidelijk dat deze wereld erg gruwelijk en gevaarlijk is. Om te slagen worden offers gevraagd en veel lef en creativiteit. De voorbestemde helden komen niet alleen vijanden tegen maar ook zichzelf en vanuit hun slechte herinneringen worden stilaan geheimen onthuld.

 

De proloog pakt me jammer genoeg niet zoals de rest van het boek dat gelukkig wel doet. Dit eerste deel doet me soms duizelen maar dit is vaak zo in het begin van een serie. Toch geniet ik ontzettend van de manier waarop de auteur me onderdompelt en vind ik de gecreëerde wereld en karakteropbouw origineel en knap gedaan. De schrijfstijl is vlot en erg beeldend en het avontuur wordt steeds gezien vanuit het perspectief van één van de zonderlingen.

 

De queeste is spannend en het is geen verhaal voor doetjes. Eerlijk is eerlijk: "Het gegeven van helden en een missie is niet erg origineel maar de uitwerking is vaak anders dan verwacht en dat is erg verfrissend.

 

De young adult fantasy 'Duisternis' zit vol diversiteit en is een pleidooi voor eenheid. Door de fascinerende wezens van alle pluimage ben ik heel erg benieuwd naar hun volgende opdracht.

 

4 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...