donderdag 24 maart 2022

De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam van Stefan Raatgever

 

 


Wat een mooie young adult roman over een zoektocht naar tederheid en identiteit.

 

Alec, een negentienjarige jongen zit in zijn laatste jaar op school. Bij zijn vaste groepje vrienden voelt deze kerel zich thuiskomen maar toch schort er iets. Eigenlijk is hij voortdurend op zoek naar zijn plek in de wereld. Ondanks zijn prettige studentenleven ervaart hij rusteloosheid.

 

Zoenen, meisjes versieren, stoerdoenerij onder vrienden,... : “Hij doet eraan mee maar nooit van harte.” Wanneer een nieuwe leerling Björn verschijnt in zijn klas gaat er een wereld open voor Alec. In hem ontdekt hij een soulmate die op zoek is naar diepzinnige dingen. Samen filosoferen ze en er groeit een bijzondere relatie. Toch blijft Alec worstelen met zichzelf en alle verwachtingen rondom hem.

 

Hij vraagt zich lang af hoe hij zijn weg kan vinden en toch kan voldoen aan de eisen van de maatschappij en zijn nabije omgeving?

 

Stilaan nadert het einde van hun gezamenlijke schooltijd en iedereen zwermt uit. Stukje bij beetje durft ook Alec stap voor stap laten zien wie hij is. Hij leert dat jezelf zijn niet fout is en dat vrienden je leuk vinden om wie je echt bent.

 

Tussen alle lessen en feestjes in is dit een reis met vallen en opstaan naar je eigen ik. Het verhaal gaat over het voeren van een onzichtbaar gevecht van een gevoelige jongen. Het laat zien dat je niet altijd krijgt waarnaar je verlangt. Alec ontdekt gelukkig ook dat gesloten deuren zorgen voor onverwachte nieuwe wegen.

 

‘De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam’ is een mooie young adult die laat zien dat het moeilijkste in iemand zijn leven zijn gedachten kunnen zijn.

 

Stefan Raatgever is actief als popjournalist en interviewer. Zijn passie blijkt uit hoe hij elk hoofdstuk altijd met een stukje uit een tekst start. Dit zorgt voor een aparte sfeer en wat het helemaal speciaal maakt is dat er een bijbehorende titelsong is. Christon met ‘The Story About a Boy Who Jumped Off a Cliff and Landed Softly’ is de symbolische weergave van dit boek.

 

Net zoals het lied zorgt de bijbehorende playlist, die achteraan opgenomen is in het boek voor een diepere laag in het verhaal.

 

 

‘De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam’ is een coming-of-age roman die me meeneemt in de leefwereld en gevoelens van Alec. Het verhaal groeit zin per zin en stilaan kan ik deze fijngevoelige debuutroman niet meer neerleggen.

In het nawoord geeft de auteur ook een stukje prijs over zichzelf wat maakt dat ik me afvraag of dit boek volledig fictie is of echte feiten misschien toch mee verweven zijn in deze boeiende young adult.

 

Stefan Raatgever mag van mij nog meer boeken schrijven want het verhaal raakt en kan steun bieden voor wie naar zichzelf op zoek is.

4 Inktpotjes

Fany

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...