dinsdag 22 maart 2022

Ik zal je nooit meer van Tatjana Almuli

 


 


Wat is dit een triest maar ook bruisend en dapper verslag over uitgestelde rouw.

 

Tatjana Almuli heeft een bijzonder boek geschreven. 'Ik zal je nooit meer' is immers een verhaal waarin dat de schrijfster elementen uit haar eigen leven heeft verweven. Wat bewonderenswaardig is, is dat Tatjana in dit boek heel diep gaat en ontzettend kwetsbaar maar ook krachtig toont hoe raar gemis zich kan gedragen.

Rouwen kan zich lang verstoppen in de coulissen en pas wanneer het zich met al zijn pijn en woede mag laten zien, kan je met het verdriet leren leven.

 

Tatjana haar rouwproces zal zonder twijfel tot herkenning en begrip leiden. Anderzijds zal het door de vlijmscherpe analyse en de soms bijna voyeuristische inkijk in haar leven en dat van haar familie bij anderen ook vraagtekens oproepen. Jezelf zo puur en zonder filter tonen is ontzettend moedig en dit boek is een steun voor wie ook worstelt met verdriet of verlies.

 

Wanneer Tatjana zestien is sterft haar moeder maar zij gaat vastberaden door. Ze hoort vaak dat ze sterk is en het lijkt alsof ze haar leven verder zet zonder noemenswaardige moeilijkheden.

 

Twaalf jaar later gaat de kraan open wanneer haar therapeut na talloze problemen ineens begint over het gemis van haar moeder. Na een periode vol problemen oppert zij het idee dat Tatjana uitgestelde rouw ervaart. Dit moet even bezinken maar het zet Tatjana aan het denken en ze besluit haar verdriet te gaan 'tackelen'.

 

De verdrongen herinneringen, de weggestopte pijn en de afgestompte gevoelens krijgen stukje voor beetje eindelijk ruimte maar dit gaat niet over een leien dakje. Stilaan blijkt dat haar ervaringen haar vriendschappen, liefdes en leven wel degelijk beïnvloed hebben.

 

De auteur benoemt de dingen zoals ze zijn en schrijft ongedwongen en pijnlijk eerlijk over haar weg van vallen en opstaan.


In 2020 beslist Tatjana om af te reizen naar Martha's Vineyard waar haar moeder een tijd verbleef en blijkbaar gelukkig was. Jammer genoeg komt corona nu roet in het eten gooien en het is haar niet gegund om echt te verblijven op dit eiland. Gelukkig ontdekt ze via Facebook een vroegere vriendin van haar moeder die haar veel kan vertellen. Naast haar zijn er nog andere mensen die puzzelstukjes aanreiken waardoor ze haar moeder opnieuw leert kennen.

 

Wanneer Tatjana in de dagboeken van haar moeder leest waarom ze enkel over de oppervlakkige dingen uit haar jeugd vertelde, komt de waarheid hard binnen. Deze notities en de gedeelde ervaringen door anderen wijzigt haar relatie met een deel van de familie.

 

Tatjana Almuli schrijft afwisselend teder en genadeloos over haar persoonlijke reis. Soms afstandelijk dan weer vol twijfel of boosheid.

Uiteindelijk begrijpt ze zichzelf beter en weet ze dat ze zowel de lichtere als de donkere zijde van haar moeder met zich meedraagt.

 

Ik voel hoe de rouw steeds als een sluier is blijven hangen rondom haar. Totdat ze het verdriet niet meer weg duwde maar ging voelen en dan was er stap voor stap plaats voor heling.

 

Tatjana Almuli ging de zware confrontatie aan om na een zwarte periode weer kleur te verwelkomen en het leven opnieuw volop te gaan leven.

Het delen van haar persoonlijke struggles is van grote waarde en het zal anderen helpen om hun leven door rouw of verlies een nieuwe betekenis te doen geven.

 

4,5 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...