zaterdag 19 maart 2022

Slechts een diefstal van Ann van Helén Laestadius

 
Een breekbare roman gebaseerd op echte feiten van een zeldzame schoonheid.

 

'Slechts een diefstal' is de perfecte titel voor dit hartverscheurende boek omdat deze zin veel meer zegt dan duizend woorden.

 

Wanneer op een dag het rendierkalf Nastegallu van de negenjarige Elsa gedood wordt is dit het begin van een vreselijke tijd. Uit angst zwijgt ze maar deze dag zal ze nooit vergeten. Dit is slechts de start van een voortdurende aanval die de Sami in hun ziel raakt.

 

Elsa groeit op en tien jaar later vecht ze om zichzelf te bewijzen. Ze wil tonen dat ook een vrouw een rendierherder kan zijn maar ze moet voortdurend opboksen tegen de geldende opvattingen in haar eigen kring. Oude tradities verbreek je immers niet zomaar. De Sami zijn na al die tijd nog steeds het mikpunt en sommige zien hen zelfs liever verdwijnen. Elsa vecht niet alleen om gezien te worden binnen haar groep maar ook haar kwelgeest blijft voortdurend in beeld. Wanneer heel de zaak op de spits gedreven wordt is het maar de vraag of het 'Slechts een diefstal' blijft.

 

'Slechts een diefstal' is een pakkende roman en het idee dat deze op de realiteit gebaseerd is maakt het verhaal nog onthutsender. Het was niet eenvoudig voor de auteur, die zelf tot de Sami-groep behoort om dit verhaal te vertellen maar wat ben ik blij dat ze dit gedaan heeft.

Het verhaal gaat diep en het raakt me enorm. Ik sla dit boek dicht met bewondering en heel veel respect voor deze mensen die op de noordelijke poolcirkel leven. Zij zijn onlosmakelijk verbonden met hun kudde rendieren en heel hun leven staat in het teken van deze bijzondere band. Naast hun broodwinning is dit voor deze bevolkingsgroep hun passie.

 

Wat heeft deze auteur de emoties in dit boek van angst, ongeloof, woede en verdriet ongelooflijk knap weergegeven. Elke zin is teder of hard en gaat door merg en been. Door dit boek ben ik meegenomen in de woeste schoonheid van hun woonplaats en ik werd betoverd door de connectie met hun dieren.

 

'Slechts een diefstal' laat mij ook hun radeloosheid, afgrijzen of woede ervaren wanneer ze weer maar eens 'onzichtbaar' zijn voor de autoriteit of wanneer ze geringschattend 'Lappen' genoemd worden door anderen. Naast racisme en discriminatie snijdt deze roman thema's als vrouwenrechten, rouw, vriendschap en liefde aan.

De teneur van deze roman is overweldigend en de auteur beschrijft grandioos hoe kwetsbaar maar ook hoe ongelooflijk sterk iemand kan zijn. Tederheid, rauwheid en puurheid kenmerken deze roman en grijpen me genadeloos bij mijn strot.

 

'Slechts een diefstal' is een aanklacht tegen onrecht, een leerzame en fascinerende roman maar vooral een aangrijpende kijk op hoe onbegrip, onmacht en onwetendheid verdeeldheid creëert.

 

5 Inktpotjes

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...