zondag 20 maart 2022

Gemmetje Victoria van Yvonne Keuls

 


 


Gemmetje Victoria verovert zonder twijfel je hart!

 

Yvonne Keuls heeft op haar negentigste verjaardag een bijzondere roman geschreven. Dit boek over het tragische leven van Gemmetje Victoria zal niemand onberoerd laten!

 

Wanneer Yvonne als vrijwilliger werkt in de jaren zeventig in een net opgericht opvanghuis in Den Haag maakt ze kennis met de flamboyante Gemmetje Victoria.

 

Deze puber kreeg het label onhandelbaar. Wanneer ze op een dag met van alles naar Yvonne gooit en haar een grote bek geeft zou niemand vermoeden dat deze vrijwilliger de vertrouwenspersoon zal worden van deze 'wilde' griet.

 

Al snel blijkt dat Gemmetje uitgekotst is door de maatschappij. Haar zeventienjarige moeder moest haar na twee dagen afstaan en dit meisje werd zelfs nooit geholpen in haar zoektocht naar de gegevens van haar.

 

Haar reis in de jeugdzorg is niet alleen schrijnend maar ook onbegrijpelijk te noemen. 17 opvangtehuizen, 3 psychiatrische inrichtingen en 8 opvanggezinnen staan op haar teller. Vernedering, afwijzing en misbruik waren normaal in haar jeugd. Het ergste van alles is dat ook het zogenaamde vangnet er mee voor gezorgd heeft dat deze jonge vrouw voor altijd beschadigd is.

 

Wanneer ze zwanger wordt is Yvonne opnieuw haar hulplijn. Het opvanghuis is door geldgebrek inmiddels gesloten maar Yvonne blijft deel van de wereld van Gemmetje. Door bemiddeling van haar wordt ze liefdevol opgenomen door de stoere en rebelse Zus in de Schilderswijk.

 

Gemmetje lijkt soms een dolgedraaid wicht, is een kleptomaan en door haar zware rugzak heeft ze allerlei problemen. Priscilla, haar vriendin in goede en barre tijden is haar bondgenoot wanneer ze angst voelt om alleen te slapen. In de Schilderswijk kan ze zichzelf zijn en uiteindelijk wordt ze samen met Sveda, haar Turkse en dappere vriendin, de rechterhand van Zus. Deze plaats groeit uit tot een begrip en samen maken ze het leven voor verschillende vrouwen beter.

 

Jammer genoeg is Gemmetje geen lang en gelukkig leven gegund. Als een donderslag bij heldere hemel slaat het noodlot meerdere malen genadeloos toe totdat het einde onafwendbaar lijkt.

 

Wat is dit een prachtige ode aan een bijzondere vrouw en tegelijkertijd een felle aanklacht tegen het falende zorgsysteem in het verleden en nu.


Het onvoorspelbare maar heerlijke karakter van Gemmetje spat van de pagina's en ook de bijrollen worden met verve vertolkt. De scènes zijn soms zo grappig of emotioneel en ik kan niet anders dan deze vrouw en haar vrienden bewonderen voor hun kracht en durf.

 

Gemmetje voorspelde bij hun eerste ontmoeting dat Yvonne Keuls ooit een boek over haar zou schrijven en ze kreeg dus gelijk. Door de beeldende stijl speelt dit boek zich af als een film.

Soms rollen de tranen over mijn gezicht van het lachen maar vaak ook van ontroering, boosheid of medeleven. Gemmetje is doorspekt met Haagse humor en het kwetsbare verhaal raakt me.


Gemmetje Victoria zal je nooit vergeten en hopelijk mag haar vreselijke verleden een les zijn om het eindelijk beter te gaan aanpakken.

Kinderen in de jeugdzorg krijgen vaak labels opgeplakt. Het verhaal van 'Gemmetje Victoria' bewijst dat echt luisteren naar hen en een steunpilaar worden voor de grote verandering kan zorgen.

 

Gemmetje Victoria zal door dit verhaal van Yvonne Keuls voortleven in vele harten en haar boodschap is rauw maar ook zo mooi.

Wat ik vooral onthoud is hoe veerkrachtig Gemmetje wel niet was en hoe haar vrienden in goede en slechte dagen voor haar door het vuur gingen.

 

Ondanks al haar miserie ging deze buitengewone vrouw op haar authentieke manier door en werd ze een vlammetje dat tot het einde bleef stralen.

 

5 Inktpotjes

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...