donderdag 28 juli 2022

Nooit meer hetzelfde – Susan Muskee

  Susan Muskee is bekend van de ‘Liefde, natuurlijk’- serie over vier net afgestudeerde vriendinnen. De serie is een soort ‘Sex and the City’, maar dan de Young Adult versie ervan. Met Nooit meer hetzelfde heeft Muskee een volwassen roman geschreven waar het draait om Claudette, Nederlands beste en bekendste relatietherapeut.

 

Claudette heeft het allemaal: getrouwd met haar jeugdliefde Lammert, moeder van de tweeling Rijk en Eloise en een winstgevende bedrijf. Ze helpt heel Nederland met hun relatieproblemen, maar wat doet de relatiegoeroe als haar eigen man opeens wil scheiden? Juist ja, ze gaan in therapie. Maar naar wie ga je als jij de beste bent in het vak? Wie is heel discreet en wie kun je vertrouwen de roddelpers niet in te lichten? Goed geraden, Claudette besluit dat zij en Lammert bij haar in therapie gaan. Claudette heeft zoveel vertrouwen in zichzelf en denkt dat hij na het traject weer dolverliefd op haar en hun huwelijk zal zijn. Per slot van rekening heeft ze niet eerder gefaald.

 

Lammert (of Lamme of Lamzak zoals ik hem noem) lijkt een hands-on vader te zijn, maar uiteindelijk draait Claudette op voor de opvoeding van de kinderen. Zij is de luizenmoeder,  zij staat in het weekend achter de bar van de sportvereniging en zij moet steeds de ruziënde kinderen uit elkaar halen. Nu Claudette en Lammert de stappen van haar formule doorlopen om hun relatie te redden, lijkt zij meer aandacht te krijgen voor de mensen om zich heen. Het is alsof ze ook in therapie is om de relatie met zichzelf te verbeteren.

 

Nooit meer hetzelfde is een roman over een werkende vrouw die honderd ballen in de lucht moet houden. Heel herkenbaar voor velen. Claudette was al aardig, maar naarmate het boek vordert, krijgt ze meer diepte. Het humorvolle verhaal leest erg vlot weg. De stukjes tekst, zgn. quotes tussen de hoofdstukken door, geven het verhaal een unieke karakter. Muskee weet steeds weer een twist aan het verhaal te geven. Ik heb enorm genoten van dit boek en kan niet wachten tot Muskee met haar volgende roman komt. Vier inktpotjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...