woensdag 20 juli 2022

De kapperszoon – Gerbrand Bakker

 


 


“Hij was hier nu al vier honden lang …..”

Waarom een hond op de cover als het boek over een kapperszoon gaat? Dat wordt je tijdens het lezen wel duidelijk. Verder is het eigenlijk een grote spoiler, dus die geef ik niet weg.

 

‘Simon heeft een kapperszaak in de Jordaan. Hij is niet bijzonder gepassioneerd wat betreft zijn beroep maar het is iets wat hij kan en wat zijn vader en grootvader ook deden. Hij heeft maar een paar klanten per week en zijn bordje staat vaker op ‘gesloten’ dan ‘open’. Simon vindt het wel prima zo. Wanneer een van zijn vaste klanten, een schrijver, een nieuw onderwerp zoekt voor zijn boek en bij Simon informatie probeert los te peuteren over de verdwijning van zijn vader, laat Simon zich daarin meeslepen. Langzaam raken de levens van Simon en het leven van zijn verdwenen vader met elkaar verweven.’

 

Verhalen over op het eerste oog saaie mensen, ik houd ervan! Simon is zo’n type: elke dag dezelfde routine, eigenlijk vindt hij zijn werk maar saai, hij praat niet graag en veel vrienden heeft hij ook niet. Eigenlijk zijn de twee mensen die hij het vaakst ziet zijn moeder en zijn grootvader van wie hij de kapperszaak heeft overgenomen. Een relatie heeft hij niet, alleen wel eens wat losse contacten. Simon lijkt het allemaal wel prima te vinden maar is dat eigenlijk wel zo? Want de verdwijning van zijn vader lijkt hem meer te raken dan in eerste instantie gedacht. En zo wordt de stoïcijnse Simon laag voor laag afgepeld.

 

De tweede verhaallijn in dit boek: de crash van het KLM-vliegtuig op Tenerife in 1977 en hiermee de verdwijning van zijn vader Cornelis, geeft het boek vele lagen. Het gaat hierbij om familiebanden, en in hoeverre kun je iemand je vader noemen die je nooit hebt gekend en kun je iemand dan wel missen? Wat is belangrijker: een echtgenoot, zoon of vader missen? Is er plaats voor rouwen wanneer iemand nooit is geïdentificeerd?

 

Heel langzaam leren we Simon beter kennen, maar parallel loopt hieraan het verhaal van zijn vader. Heel mooi zijn hierin allerlei overeenkomsten en dwarsverbanden te ontdekken. Wel moet ik zeggen dat ik meer sympathie en compassie voor de vader van Simon ontwikkelde dan voor Simon zelf. Ik begreep zijn vader wel, maar Simon bleef ik een erg gecompliceerd type vinden. Zijn lichamelijke aantrekking tot een verstandelijk beperkte jongen vond ik zelfs weerzinwekkend. Het is dat Bakker hiermee net niet over de schreef ging, anders had ik het boek in de open haard gegooid. Beetje zonde van de e-reader, en gelukkig heb ik geen open haard, dus ik was blij dat het niet zover hoefde te komen.

Wel genoot ik van de conversaties met zijn moeder. Wat een heerlijke onderkoelde humor zit hierin verwerkt. De scénes van zijn moeder als zwembegeleider van jongeren met een verstandelijke beperking waren voor mij zo herkenbaar dat ik regelmatig hardop heb zitten grinniken.

 

Een mooi, langzaam en gelaagd boek waar ik absoluut van heb genoten. Jammer echter van de lichamelijke obsessie van Simon voor de verstandelijk beperkte Igor, dat had er van mij niet in gehoeven. Hierdoor trek ik ook een half inktpotje van mijn beoordeling af.

 

3,5 inktpotje

Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...