zaterdag 2 juli 2022

World of Romance-event van HarperCollins Holland

 


Afgelopen vrijdag 1 juli was het zover: het allereerste World of Romance-event van HarperCollins Holland vond plaats op hun kantoor in Amsterdam.

 

Klokslag kwart over twee liep ik van de halte naar het gebouw toe. Ik zag van links een groep dames aankomen. Dat leken mij mede-lezers en bij navraag werd deze aanname bevestigd. In het koele gebouw aangekomen, mochten we naar vijf hoog toe. Hoewel de inloop om kwart over twee begon, stond de hal al vol met hongerige lezers die al twee jaar naar geen enkele boekenevent konden gaan vanwege corona. Een glaasje non-alcoholische bubbels met verse frambozen stond klaar, maar daarin had ik geen interesse. Ik zag overal boeken, boeken en nog eens boeken! Terwijl ik stond te bedenken hoe ik ongezien boeken in mijn tas kon laten glijden, verwelkomde Hans van HC ons vrouwen en een enkele man.

 

Helaas, te veel ogen die meekeken dus liep ik achter Hans aan naar o.a. de redactie, de financiële - en ontwerpafdeling. De rondleiding was enorm interessant en ik heb me de tijd niet gegund om foto’s te maken. Allereerst kwam ik ogen en oren te kort voor alles, ten tweede vond ik dat een inbreuk op de privacy van de aanwezigen en ten derde wilde ik alles zelf intens beleven en niet door een cameralens. Verbazingwekkend werken er geen honderden redacteuren op de afdeling, maar ‘slechts’ een tiental. Zeker gezien de enorme aantallen boeken die per jaar verschijnen, leken het te weinig mensen. Maar veel boeken worden al in het buitenland beoordeeld, vertaald en geproduceerd. HC Holland houdt zich voornamelijk bezig met Nederlandse auteurs zoals Gillian King, Wilma Hollander, Susan Muskee en Lotte Petersen. Ook Marijke Vos, Jeroen Windmeijer en de Amsterdamse politieagent Lieke Hester en vele anderen horen hierbij. We maakten kennis met nieuwe sterren aan het firmament: Kristie Raaijmakers, Brenda Broekhart aka The Catlady, Marieke Douwes Fransz en Lianne Reijntjes. Hup, die gingen op mijn mentale wishlist.

 

Gillian King en Wilma Hollander

Overal waar we kwamen, zagen we stapels boeken. Terwijl ik aandachtig luisterde, sloeg ik ook de boeken op die ik nog moest hebben op de wishlist. Oh, Sally Thorne’s boek is al uit, hup op de lijst. En zo ging het de hele tijd door. Naast het filmpje over hoe een boek wordt gedrukt, vond ik de ontwerpafdeling het meest fascinerend. Katja liet ons zien hoe de cover voor boeken werden gemaakt. Voor de Bouquetreeks worden die één-op-één overgenomen, de redactie maakt de covertekst en bedenkt de Nederlandse titel. Maar dan heb je ook de ‘moeilijkere’ boeken die door smaakverschil van de diverse internationale consumentenmarkten andere covers nodig hebben. Zij pakte het boek van Sarah Morgan,


Een zomers avontuur in de HQN Roman-reeks die je ook in de supermarkt kunt vinden (zie foto). Aan de hand van een synopsis en beschrijving van de hoofdpersonen gaat Katja te werk. We zagen een cover met de drie hoofdpersonen in de auto, een cover met rode strandstoelen en nog veel meer covers. Zo erg knap hoe er uiteindelijk een cover wordt gekozen die bij de inhoud past en oogstrelend verleidelijk is. Dit boek pak je echt uit het schap tussen de saaie tijdschriften en tv-gidsen.

 

Toen was het tijd om naar beneden te gaan. In een tweegesprek bespraken Gillian King en Wilma Hollander hoe zij een feelgoodboek schreven. ‘Feelgood’ is veel omvattend. Waar Gillian ernstige thema’s als het verlies van een kind niet uit de weg gaat, biedt Wilma de lezeres vooral een ontsnapping uit het dagelijkse, vaak zware leven. Toen kwamen de ‘jonkies’, Lotte Petersen en Susan Muskee erbij. We mochten meedoen aan een ‘wie van de vier’ quiz over het persoonlijke leven van deze schrijvers. Lachen, gieren en brullen, en helaas ging een ander met een grote verrassingsdoos ervandoor.


 vlnr: Lotte, Gillian, Wilma en Susan


 

Ik heb daarna heerlijk gesproken met de nieuwe veelbelovende auteurs. Toen mocht ik met de voor mij onbekende Lotte en Gillian op de foto. Vooral Lotte vond net als mij het event erg spannend. Haar eerste boek is zojuist verschenen en daar was zij met recht trots op. Ik heb beloofd dit boek zeker te gaan lezen. Ik heb van Gillian gehoord, maar nog nooit gelezen. Zoveel boeken en zo weinig tijd, dit herkent ieder lezer wel. Ondanks dat zij al dertien jaar schrijft, was ze toch nogal down-to-earth. De ‘vriendinnen’ ebooks van Susan Muskee heb ik gelezen en gerecenseerd. Met haar had ik een leuk gesprek, vol wederzijds respect. Haar nieuwe boek staat op de enorme NTL-stapel.

 

Moe en zeker voldaan ging ik aan het einde van de middag naar huis. Het was voor mij een thuiswedstrijd, maar er waren ook lezers én schrijvers bij die bv naar Leeuwarden, Deventer en Eindhoven moesten. Wat een toewijding aan boeken. Thuis aangekomen moest ik natuurlijk meteen in de goodiebag kijken...grote verliefde glimlach op het gezicht!


 

Met dank aan de medewerkers van HarperCollins Holland, de catering, Kristie, Brenda, Marieke, Lianne, Wilma, Gillian, Wilma, Lotte en Susan. Ik heb enorm genoten van het eerste ‘World of Romance’-event en hoop dat ik er de volgende keer weer bij mag zijn.

 

Mede namens Boekinkt!!,

Groetjes, Liliën LP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...