dinsdag 19 april 2016

Kaaskoppen van Robert Vuijsje

Kaaskoppen van Robert Vuijsje

Op de achterflap
Nederland is in verwarring. Twee groepen staan tegenover elkaar. Aan de ene kant de mensen die begrijpen dat ons land voor altijd anders is geworden, en de bevolking diverser. Aan de andere kant: zij die zich vastklampen aan de tradities van een land dat niet meer bestaat. 
De nieuwe kaaskoppen, die in dit boek ontluisterend duidelijk maken hoe zij er niet bij horen, die juist hele andere problemen zien en niet goed begrijpen waar hun nieuwe landgenoten over zeuren.

Cover
Knalgeel, of beter gezegd: kaasgeel. Een grote kaasschaaf voorop die zijn tong uitsteekt.
Het is een opvallende cover die zeker de aandacht trekt. In de boekhandel zou ik hem denk ik wel even oppakken.

Mijn mening
Alles waar dit boek over gaat komt samen in de discussie over Zwarte Piet.
Het is een discussie die ons land elk jaar, de laatste jaren, aan het einde van het jaar bezig houdt. Ik was al voor verandering van Zwarte Piet, omdat dat zo eens in de zoveel tijd nou eenmaal gebeurd. Toen ik kind was, was Zwarte Piet tenslotte ook de boze knecht die de stoute kindertjes mee zou nemen naar Spanje.
Na het lezen van dit boek, begrijp ik nog beter waarom sommige mensen zo fel tegen Zwarte Piet oude stijl zijn. Het is niet tof als je als enig donker kind in het dorp nageroepen wordt: Hee Zwarte Piet! 

Elk hoofdstuk begint met een quote die je later in het hoofdstuk in context tegenkomt. Maar het is ook een quote die al kort de strekking van het hoofdstuk samenvat.

Het boek is een bewerking van de columns die Robert Vuijsje schreef voor de Volkskrant.

In het boek houdt Vuijsje zichzelf een spiegel voor, en daarmee ook de lezer. Hij is een jood die eruit ziet als Marrokaan. Hij heeft 2 zoons, een van een Braziliaanse moeder, en die op hem lijkt. En een van een donkere moeder, die dus niet op hem lijkt.
Met name door zijn tweede zoon merkt hij dat de wereld anders naar zijn zoon kijkt dan naar hem. Hoe komt dat?

Ikzelf ging ook over dingen nadenken.
Ik zie mezelf als groot voorstander van de multiculturele samenleving. Ik vind het een verrijking van onze cultuur. Maar ben ik wel echt zo tolerant, als ik denk dat ik ben?
Niet dat ik na het lezen van dit boek hier antwoord op kan geven, sterker nog, ik weet het nog minder. Wat het boek mij wel heeft opgeleverd is dat ik beter, denk te, begrijp(en) hoe het is om niet een blonde haren-blauwe ogen Nederlander te zijn.
En aan de andere kant: hoe Nederlands is die blonde haren-blauwe ogen Nederlander eigenlijk? Nederland is al eeuwenlang een mengelmoes van verschillende volkeren.

De schrijfstijl van Vuijsje is prettig. Daarnaast is hij ook heel eerlijk over zijn tekortkomingen.
Ik vond het een zeer interessant boek, maar dat is ook omdat ik geïnteresseerd ben in sociologische vraagstukken.
Maar ook als je daar niet erg in geïnteresseerd bent, is het een goed leesbaar boek, die je zeker aan het denken zal gaan zetten.


4 sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...