woensdag 6 april 2016

Magnus Chase en de goden van Asgard

Rick Riordan werd geboren op 5 juni 1964. Hij is de auteur van de populaire kinder- en Young Adult series Percy Jackson and the Olympians (Percy Jackson en de Olympiërs), de Kane Chronicles (De Avonturen van de familie Kane) en de Heroes of Olympus (Helden van Olympus). Riordan is ruim vijftien jaar lang Engels- en geschiedenisleraar geweest op meerdere middelbare scholen in zowel Californië als in Texas. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw en twee zoons in Boston. Met zijn boeken voor volwassenen sleepte Riordan de drie grootste Amerikaanse prijzen binnen het mysterie genre in de wacht: de Edgar Allan Poe Award, de Anthony Award en de Shamus Award. Ook zijn andere series doen het goed. Zo zijn alle boeken uit zijn Percy Jackson & The Olympians serie een absolute bestseller geweest. 

Het vierde deel had bijvoorbeeld een eerste druk van maar liefst één miljoen exemplaren, nadat de eerste drie delen bestellers bleken.
(www.bol.com)

Soms is doodgaan de enige manier om een nieuw leven te beginnen.

Achterflap
Sinds die ene verschrikkelijke nacht twee jaar geleden, zwerft Magnus Chase alleen door de straten van Boston. Hij overleeft door zijn gezonde verstand te gebruiken en weet de politie en leerplichtambtenaren steeds een stapje voor te blijven. Op een dag spoort zijn oom Randolph, voor wie zijn moeder hem altijd heeft gewaarschuwd, Magnus op. Randolph begint te bazelen over noordse geschiedenis en over Magnus' geboorterecht: een wapen dat al duizenden jaren verdwenen is. Hoe meer zijn oom vertelt, hoe meer puzzelstukjes er op hun plek vallen. Verhalen over de goden van Asgard, wolven en Doemdag komen bovendrijven in Magnus' herinneringen. Maar hij heeft geen tijd om erover na te denken, want een vuurgigant valt de stad aan en dwingt hem te kiezen tussen zijn eigen veiligheid en de levens van honderden onschuldige mensen....

Zijn verhaal sijpelde mijn hersenen in – stormen, wolven, goden, Asgard. De woorden klikten op hun plek als stukjes van een puzzel die ik nooit had durven afmaken. Ik begon hem te geloven en dat joeg me de kouwe stuipen op het lijf.

Magnus Chase. Een doodnormale jongen. Voor zover hij weet tenminste. Dat hij al twee jaar dakloos rondzwerft in Boston, ach het is niet anders. Magnus verdringt alle herinneringen aan de avond waarop zijn moeder stierf. Felle blauwe ogen, gegrom en witte slagtanden. Hij wil er niet meer aan denken en dat doet hij dan ook zo min mogelijk. Totdat hij van zijn vrienden Hearth en Blitz hoort dat hij gezocht wordt. Naar blijkt door zijn nichtje Annabeth en haar vader, maar ook door zijn oom Randolph. En laat zijn moeder hem nu altijd gewaarschuwd hebben voor die laatste. Magnus is toch nieuwsgierig en breekt in bij zijn oom, wellicht dat hij er op die manier achter kan komen wat hij van Magnus wil. Magnus wordt betrapt door Randolph, die meteen een verhaal op hem afvuurt en hem vraagt met hem mee te gaan. De waarschuwing van zijn moeder schiet door zijn hoofd, maar Magnus is geïntrigeerd, zeker als Randolph over zijn vader begint, want wie is zijn vader eigenlijk?

'Ik zweer op mijn leven dat het de waarheid is. Magnus: je vader is een noordse god. En nu opschieten. We mogen hier maar twintig minuten parkeren.'

Omdat hij eindelijk zestien jaar geworden is, kan hij eindelijk zijn geboorterecht opeisen: het zwaard van de zomer. Een zwaard dat zijn vader een paar duizend jaar geleden verloren is en Magnus is de enige die het kan opeisen, voordat het in verkeerde handen valt. En laat dat zwaard volgens Randolph nu net op de bodem van de rivier liggen.....in Boston.
Die avond van zijn zestiende verjaardag verandert het leven van Magnus voorgoed: hij gaat dood en komt dankzij de walkure (dienstmaagden van Odin die gesneuvelde helden uitkiezen om ze naar het Walhalla brengen) Samira terecht in het Walhalla...en dan begint het pas.
Samen met zijn vrienden Blitz (die een dwerg blijkt te zijn), Hearth (een elf, aangenaam) en Samira probeert Magnus de Negen Werelden van de ondergang te redden. Maar niets is wat het lijkt en niet iedereen is even betrouwbaar. In de godenwereld is het echt voor wat, hoort wat...

Mijn mening
Dat zijn de eerste zeven hoofdstukken in een notendop en dan heb je nog 65 hoofdstukken te gaan. Dit boek is werkelijk een avontuur om te lezen, geweldig! Magnus is een heerlijke brutale recalcitrante tiener die overal een weerwoord op heeft. De nacht waarin zijn moeder stierf heeft ervoor gezorgd dat hij zich zoveel mogelijk voor alles en iedereen afsluit, maar daar komt verandering in op het moment dat hij zestien wordt. Je hoort niet elke dag dat jij Ragnarok of te wel de Dag des Oordeels kunt tegenhouden en dat er goden zijn die dat zullen proberen tegen te houden.
Rick Riordan neemt je in een sneltreinvaart mee door relatief korte hoofdstukken met een titel waarvan de een is nog maffer dan de ander. Hoofdstuk 1: Goedemorgen! Je gaat zo dood. Hoofdstuk 20: Kom naar de duistere zijde. Wij hebben Pop-Tarts. Hoofdstuk 40: Mijn vriend stamt af van de –. Nee. Ik krijg het mijn strot niet uit. Of hoofdstuk 53: Hoe je een reus beleefd moet doden.
Thor, Odin, Loki, Freya, de Negen Werelden, Vikingen, dwergen, elfen, het Walhalla: de Noorse mythologie in een spannend jasje gegoten, geschreven met een hele vlotte pen, vol humor en sarcasme. Echt genieten! Ik ben al jaren fan van Riordan en ik was heel erg benieuwd naar dit boek. Het heeft aan al mijn verwachtingen voldaan, Magnus Chase is net zo goed als Riordans Percy Jackson-boeken en een geweldig eerste deel in deze nieuwe serie! De epiloog maakt mij zeer ongeduldig, maar helaas...het volgende boek verschijnt pas in het najaar.
Is het al herfst?

Ik heet Magnus Chase. Ik ben zestien jaar. Dit is het relaas van hoe mijn leven bergafwaarts ging nadat ik was gedood.

Schrijfstijl 5
Originaliteit 5
Plot 4,5
Psychologie 4
Spanning 4,5
Leesplezier 5

4,5 sterren voor Magnus Chase en de goden van Asgard: boek 1: Het verdoemde zwaard
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...