zondag 24 april 2016

Op een nacht - Anne Eekhout

OP EEN NACHT
Anne Eekhout (1982) debuteerde in 2014 met Dogma en kwam op de longlist voor de Ako-Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Bronzen Uil. Dogma was een psychologische roman over studenten en de gevolgen bij de documentaire over de zelfmoord van een van hen. Op een nacht is haar tweede psychologische roman en dit boek werd gepromoot door met een bed het land rond te trekken.
Een oog op een klok en de hoofdletters OP EEN NACHT hier rondom staan op de gestileerde zwart-wit cover. Een symbolisch, perfect passende cover met de naam van de auteur in groenachtige hoofdletters. Het oog staat voor de manier waarop de personages het leven bekijken. De klok geeft de uren tussen dag en nacht weer.
Een verhaal dat wordt verteld door drie stemmen. Virtueel vertaald door James (vader),Anna (moeder) en Penelope (dochter). Het boek toont eerst de versie van James. Als lezer vraagt men zich af of deze vader zijn wanen, angsten leefbaar zijn. De pijn wordt meegegeven, de angst gevoeld en verwarring over wat echt is en wat niet gecreƫerd. Het relaas van Anna gaat over wanhoop, houden van en angst om te verliezen wat je hebt. Penelope, de dochter; 21 al in dit deel, lijkt zich niets te herinneren van haar vroegere verdwijning. Ook haar versie gaat over angst; angst om haar vader en verlies van haar moeder; wanhoop over haar verleden en een bange kijk op de toekomst.
Op een nacht is een complex psychologische roman waarbij de auteur speelt met mooie, vaak verwarrende zinnen. Ze schetst beeldend de verwarring, angsten en de wanhoop van de personages. De liefde tussen de personages is de lijm tussen al deze verhalen en naast angst en wanhoop een thema.
Het is geen gemakkelijk boek door de gedurfde aanpak maar door het standpunt vanuit drie levens te tonen, leest het vlot en doet het de karakters van iedereen tot leven komen.
Het is een verhaal vol fantasie en werkelijkheid. Anne Eekhout beschrijft precies hoe James, Anna en Penelope denken en voelen. Hun eenzaamheid, gezamenlijke angsten, verwardheid en een sprankeltje hoop in een mysterieus psychologisch verhaal...dat is Op een nacht.
Als lezer zoek je naar antwoorden op hun vragen maar deze blijven onbeantwoord tenzij de lezer zijn verbeelding gebruikt. Waarheid is misschien de visie van de personages op de gebeurtenissen die altijd anders is....Een boeiende, gecompliceerde en fictieve reis door hun brein...Niet alledaags maar treffend en raak neergezet...
****
Fany


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...