zondag 17 april 2016

Lijfstraf van Elle van den Boogaart

Titel: Lijfstraf
Auteur: Elle van den Boogaart
Uitgeverij: Holland
Publicatiedatum: juli 2015
Note: genomineerd voor prijs Jonge Jury 2016

Achterflap:

"Hij kan het bijna niet geloven. Vanavond is ze helemaal van hem. Hij wist wel dat ze uiteindelijk weer voor zijn charmes zou vallen. Haar relatie met Bowie was gewoon een grote leugen. Bowie, die loser met zijn homotrekjes. Met hem rekent hij later nog wel af." Fleur, Bowie en Rem zitten bij elkaar in de klas. Fleur heeft kort een relatie gehad met Rem, maar ze heeft het uitgemaakt. Rem is daar nog steeds niet overheen. Dat Fleur bovendien beste vrienden is met Bowie maakt het nog onverdraaglijker. Hij heeft een hekel aan Bowie en grijpt elke gelegenheid aan om hem weg te zetten als homo. En Bowie zelf? Hij voert behalve strijd met Rem ook strijd met zichzelf. Heeft Rem gelijk? Maar waarom voelt hij zich dan zo goed bij Fleur? 

Het boek begint op 20 april waar een jongen gelokt wordt naar het huis van het meisje wat hij leuk vindt, maar wat een andere afloop krijgt dan hij hoopte.
Dan gaan we negen dagen terug in de tijd. Bowie wordt erg gepest door Rem en zijn vrienden. Ze treiteren hem met hun vermoedens van homo zijn.
Fleur en Bowie zijn goede vrienden. De gevoelens tussen hun zijn erg verwarrend. Bowie stoeit enorm met zijn identiteit. Is hij echt homo of is hij gewoon zoekende? Dat hij anders is dan de andere jongens is wel duidelijk: mooier, liever, begripvoller, omschrijft Fleur hem.
De zoektocht in zichzelf beschrijft Elle van den Bogaart echt goed. Alle twijfels en angsten die naar voren komen, zijn zeer realistisch gedaan beschreven. Daarnaast het pesten van klasgenoten die anders zijn maakt het hele verhaal dat je meeleeft met Bowie en je opwindt over Rem en zijn matties. Ik zou Rem al met zijn hoofd tegen de muur willen slaan, dus laat staan Fleur die steeds opkomt voor haar beste vriend. Je wilt Bowie wel mee toe schreeuwen van 'doe toch eens wat jongen'.
De begin

nende verliefdheid van Bowie voor een jongen gun je hem zo. 
Zo roept dit jeugdboek veel gevoelens bij mij op. En dat is knap voor een jeugdboek in de taal van de leeftijd waarvoor het uiteindelijk bedoeld is.

Ik ben benieuwd naar ander werk van deze schrijfster, die mij tot dit boek totaal onbekend was. Doordat zij een van de kandidaten voor de prijs van de Jonge Jury is, viel het boek mij uiteindelijk op. Gelukkig!
Mooie kanshebber!


plot                   4

leesplezier        4
psychologie      4
schrijfstijl          4
Originaliteit      4
Spanning         3,5

Vier sterren voor Lijfstraf 


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...