woensdag 13 april 2016

Moord op school van Rom Molemaker


Titel: Moord op school
Auteur: Rom Molemaker
Uitgeverij: Holland
Publicatiedatum: maart 2015

Rom Molemaker, geboren in Harderwijk, woont in Utrecht. Hij is gaan schrijven nadat hij in 1996 het onderwijs verliet. Hij schreef tot nu toe 27 kinder- en jeugdboeken en 1 literaire thriller. Verhalen, daar gaat het hem om. Hij ontving in 2004 de Debuutprijs Jonge Jury.

Achterflap
Jorick weet dat hij nooit had moeten gaan kijken op de plaats delict. Stom van hem. Maar iedereen was in paniek, niemand dacht na. Een moord op school, dat geloof je toch niet? Nog nooit had hij de kou van de dood van zo dichtbij gevoeld. De nietsziende ogen van de dode zullen hem voor altijd achtervolgen. Maar de straf voor zijn onbezonnen actie blijkt vele malen groter...


Samenvatting en mening:
Er is een leraar dood gevonden in het werkhok. Vermoord? Jorick hoort het als eerste persoon van de hulpconciërge Feenstra en gaat kijken. Stom genoeg pakt hij de portemonnee mee die naast het lijk ligt...

Savanna is een mooi meisje en dat vooral zelf heel goed weet. Het meeste houd ze van zichzelf. Ze is de vriendin van Finn. De jongen waar iedereen bang voor is.
Finn stelt vragen rondom de moord op de conciërge en stuurt Savanna er op uit  om meer te achterhalen.
Op een  vrij makkelijke manier pakt ze Jorick in, maar krijgt wel twijfels waarover ze mee bezig is. Maar Savanna en gewoon past niet bij elkaar.
Savanna is geïnteresseerd in het avontuur, de foute jongens en The Factory waar ze wiet krijgt van Finn en soms wat coke.
In een spannende finale wordt Savanna voor de rest van haar leven geknakt, Jorick bijna letterlijk maar komt bijna alles op zijn pootjes terecht met de moordenaar die ontmaskerd wordt. Jorick en zijn beste vriendin geven toe verliefd te zijn en zoenend eindigt het boek zoetjes.

Een vloeiend  vlotte stijl met taalgebruik passend voor de doelgroep. Het boek is voor een ouder iemand, waar het boek dan ook niet voor bedoeld is, enigszins voorspelbaar. Is dat erg? Nee! De doelgroep zal het boek een stuk spannender vinden dan een ervaren thrillerlezer.
Toch zit het boek zeker goed in elkaar. Een moord, verliefdheid, vriendschap, held en heldin en het populaire meisje van de school die haar lesje krijgt. Alle ingrediënten zitten er volgens mij in. Het einde is ietwat te zoetsappig maar vooruit.

Plot              3,5
Leesplezier  3,5
Spanning     4
Schrijfstijl   4
Psychologie 3
Originaliteit 3


3,5 voor deze Jeugdthriller


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...